diumenge, 23 de setembre del 2012

Càritas en situació límit, atén als casos més greus, per manca de mitjans

Segons l'informe fet públic per Càritas el nombre de respostes d'ajuda econòmica es van multiplicar per 6 entre 2007 i 2010, en passar de 108.000 a més de 700.000. La mitjana d'ingressos de les persones ateses per Càritas és de 322 euros al mes, quan el llindar de pobresa està en 651,5 euros i sense el suport de la família la pobresa es convertiria en misèria.



El VII informe de l'Observatori de la Realitat Social de Càritas ha fet públic una anàlisi de la informació recollida en 61 Càritas Diocesanes, sota el títol "De la conjuntura a l'estructura: els efectes permanents de la crisi". En el seu conjunt constitueix un estudi demoledor de les conseqüències de la crisi econòmica que es va iniciar al nostre país l'any 2007. El nombre de persones ateses en els Serveis d'Acolliment i Assistència de Càrites ha passat de 370.251 persones en 2007 a 1.015.276 persones en 2011. Alguna cosa que suposa un increment de més del 174%. L'organització, en una parenceria de transparència, indica que està sobrepassada pels esdeveniments: "gairebé la meitat de les Càrites Diocesanes comença a mostrar els primers símptomes de ralentització del creixement en el nombre de persones ateses en els nostres Serveis d'Acolliment i Assistència".

A més ara mateix en les famílies es vas agafar a una situació en la qual no només els joves no es van de casa, sinó que unitats familiars senceres van a viure al domicili dels avis per estalviar despeses, amb l'amuntegament que això suposa. Les famílies ajuden a altres familiars amb diners, o en espècie, tant per al pagament de l'habitatge com l'alimentació. La societat, per protegir-se de la crisi, recorre a estratègies com el suport de la família, institució sense la qual la pobresa seria misèria, però s'està detectant un desgast de la protecció familiar com a conseqüència de la llarga durada de la crisi, malgrat seguir jugant un paper irreemplaçable de cohesió com a "subjecte fonamental en el nostre model de benestar".

En Càritas han reconegut per primera vegada en la seva història, la seva incapacitat per assumir més demanda i per això s'ha optat per donar prioritat als casos més greus. L'estudi analitza tant les característiques com el perfil de les persones que acudeixen a Càrites. Es destaca l'elevat nombre d'aturats que han passat de la situació de "recents" a ser de llarga durada. Moltes parelles joves, amb edats compreses entre els 20 i 40 anys d'edat s'han vist molt afectades, així com dones soles amb familiars al seu càrrec. La mitjana d'ingressos de les persones ateses en Càrites és de 322 euros al mes, quan el llindar de pobresa està en 651,5 euros al mes. El 55% de les persones aturades (en atur) són "parats de llarga durada" (porten més d'un any buscant ocupació), quan l'any 2007 eren el 22,7%.

La reducció o supressió dels fons públics incideix en el treball de Càritas. Les retallades han repercutit en l'atenció a les persones, la reducció d'activitats a mínims, la falta de pagament (que ha portat a sol·licitar crèdits), la contractació de personal, i el tancament de projectes i serveis.

21/09/2012