diumenge, 7 d’abril del 2013

Dieta equilibrada i saludable sense aliments prohibits

Què tenen en comú el pa, la sal, els ous, la carn vermella o el marisc? Que en algun moment han estat "víctimes" d'una llegenda negra sobre el seu paper en la dieta diària, protagonistes de falses creences i mites que entorpeixen la informació fiable sobre la dieta saludable i equilibrada.

Per tal de "restaurar l'honor de tots els aliments", el periodista Antonio Orti, en col · laboració amb les expertes en nutrició Ana Palència i Raquel Bernacer, ha escrit el llibre "Menjar o no menjar. Falsedats i mites de l'alimentació", en què desmenteixen alguns dels rumors que circulen sobre la dieta.

Es desmunten teories una mica rocambolesques, com que hi ha aliments amb nutrients negatius, que segons els seus "creients", consumeixen més calories en ser digerits que les que aporten, o que hi ha els crema-greix, com la carxofa, l'aranja o l'espàrrec , que pel que sembla absorbeixen els lípids com si d'un rentavaixelles es tractés.

"No té cap sentit pensar que menjar certs aliments compensi l'excés de calories o de greixos; absolutament tots els aliments aporten calories, en major o menor mesura", precisa Orti a Efeagro.

El nutricionista José Miguel Martínez reconeix que els pacients arriben a la seva consulta amb un seguit d'idees preconcebude -de dubtosa base real- sobre els aliments, entre les quals destaca una espècie de fòbia cap als hidrats de carboni, que eradiquen de la dieta a favor de productes rics en proteïna, com carn o peix.

"Aquests aliments d'origen animal contenen també greix, pel que al final es consumeixen més calories amb dietes riques en proteïna que prescindeixen de pa i cereals rics en hidrats de carboni, i no obstant això també aporten fibra i minerals", explica Martínez.

Els ous, la carn vermella o el marisc són poc adequats per a les persones amb colesterol alt, encara que molta gent relaciona el seu consum amb el fet d'engreixar, afegeix.

I així, detalla que "per a un vegetarià, l'ou és gairebé la seva única font de proteïna, pel que consumir un al dia és perfectament adequat, mentre que la carn vermella, si s'escullen les parts més magres, o el marisc, són dues fonts excel · lents de ferro i minerals ".

La sal no engreixa
La sal -poc recomanada per a hipertensos- també és font de controvèrsia, perquè "es creu que engreixa quan no té calories, per la qual cosa prescindir d'ella en dietes d'aprimament només servirà per retenir menys líquids", assenyala.

Però, per què una cosa tan bàsica com l'alimentació és un terreny propici per a aquests mites? És la pregunta que Orti es proposa descobrir al seu llibre i per a la qual assenyala diversos factors, que van des d'"el periodista que cerca un titular cridaner" a la "rivalitat entre universitats i equips d'investigació que lluiten per aparèixer en les publicacions i rànquings ".

"Hi ha una màxima benintencionada que ens diu que la ciència és neutra, però la veritat és que la ciència és de qui posa en els diners i, sovint, serveix els interessos de la indústria", apunta.
Davant l'allau d'estudis, en ocasions contradictoris, algunes teories sobre nutrició es converteixen gairebé en "un acte de fe", recolzades en una mitologia dels aliments que ha estat el perfecte brou de cultiu per a les dietes miracle: des de la de l'aranja, a la dels potets, la dissociada, la macrobiòtica o la penúltima moda, la Dukan, injuriada pels experts.

Malgrat el variat de la seva naturalesa, les dietes són "avorrides, monòtones, insuficients, i no eduquen, ja que no impliquen el canvi cap a uns hàbits de vida saludables que incloguin l'alimentació", afegeix.

Com recorda Orti, la paraula dieta, al contrari del que suggereix per a molts, ve del terme grec "diatia", que fa referència a l'estil de vida saludable del dia a dia, no a un període acotat, amb resultats sorprenents.

"La gent relaciona la paraula dieta amb passar gana i amb restricció d'aliments, quan dieta no és més que l'alimentació del dia a dia d'una persona, completa, variada i adequada als seus condicionants físics i estil de vida", subratlla Martínez.
Menjar de tot i en la seva justa mesura. Una màxima senzilla per alimentar-se de manera equilibrada i saludable, despullat de mites.

Sara Gómez Armes/EFE
03/04/13