dimarts, 2 de juliol del 2013

Volem garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel.lectual

Espectacle RETALLS pel grup Artístic ONA. Foto cortesia Ona Associació
Fa uns anys em vaig incorporar a l'equip de voluntariat del grup artístic d'ONA l'any 2008 per donar un cop de mà amb la dansa. M'engrescava poder col.laborar amb l'associació de famílies de discapacitats de l'Alt Empordà, a la qual hi estic molt vinculada familiarment, amb una de les meves grans aficions, i va ser tot un repte començar a dissenyar coreografies per a uns artistes que de bon principi no estaven massa avesats a moure's per un escenari.

D'això ja fa cinc anys, i sembla mentida com ha passat el temps. Hem sumat anys i experiències. El grup s'ha fet molt gran: els artistes han engrescat altres artistes i el mateix ha passat amb els voluntaris, perquè l'ambient que s'hi respira és ple d'energia positiva: el d'una gran família que encanta el món de la faràndula i gaudeix del que fa. Els dissabtes a la tarda ens trobem i passem una bona estona tots plegats cantant, ballant i fent teatre. 1 així, a poc a poc, hem fet un munt de coses: espectacles, actuacions arreu, sortides, sopars... com qualsevol altre grup d'aquesta mena.

Però el grup artístic d'ONA no és un grup qualsevol. A banda de l'etiqueta de la discapacitat, té algunes capacitats afegides: uns artistes que gaudeixen dels assajos i no els fa tes repetir una escena o una cançó les vegades que calgui, perquè gaudeixen de les repeticions, i quan aprenen una cosa, ho fan a consciència. Segur que molts directors teatrals ja firmarien per uns artistes tant motivats com ells.

El secret és conèixer-los bé un per un, saber com són per trobar la millor manera d'ajudar-los a desenvolupar tot el seu potencial. De fet, diria que aquest és el secret per aconseguir el millor de qualsevol persona, si ens deixéssim estar d'etiquetes, ja que tots som especials, únics, i ens mereixem ser acceptats, admirats i aplaudits pel fet de ser tal com som. Em sento orgullosa de formar part d'aquest projecte i veure com creixi evoluciona, com s'hi va afegint gent jove que hi aporta el seu entusiasme i el seu caliu.

Sempre que els compromisos professionals m'ho permeten, m'escapo per participar en algun assaig o actuació i poder compartir una estona l'alegria damunt l'escenari, les corredisses i l'emoció entre bastidors, els aplaudiments i els crits d'entusiasme, i el moment del número final, en què la gent del públic s'aixeca i balla amb nosaltres, gaudint de valent, convertint l'actuació en un moment compartit, únic i especial.

Susana Tornero
27/09/13