divendres, 8 de maig del 2015

9 de cada 10 celíacs a Catalunya no estan diagnosticats: així hi posarà remei Salut

Difondrà informació sobre la malaltia als professionals sanitaris, ja que la gran quantitat de simptomatologia que presenta en dificulta la detecció precoç, que afecta 1 de cada 100 persones

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb l'Associació de Celíacs i els col·lectius de metges implicats, ha elaborat una guia breu per recollir el diagnòstic de la malaltia celíaca, una patologia que afecta 1 de cada 100 persones, un total de 75.000 persones a Catalunya. El document està dirigit als professionals sanitaris perquè els sigui més fàcil diagnosticar a temps els pacients i estalviar-los un "viacrucis", tal com ho ha qualificat la presidenta de l'Associació, Olga Cuesta. Es calcula que 9 de cada 10 malalts no estan diagnosticats. Salut Pública oferirà seminaris específics per completar la formació a l'atenció primària, on es presenta una gran diversitat de quadres simptomàtics que en dificulta la detecció.

La simptomatologia de les persones celíaques ha anat canviant al llarg dels anys. Així, temps enrere, es diagnosticaven sobretot infants, amb les panxes inflades i que presentaven diarrees sovint. Ara, però, hi ha una gran varietat de quadres simptomàtics, i fins i tot persones asimptomàtiques, en els malalts de celiaquia. Aquest fet en dificulta la detecció precoç i el tractament, amb les complicacions per a la salut de les persones que això comporta.

Per això, i per estendre els coneixements més nous en la malaltia i sensibilitzar la població i sobretot els professionals sanitaris de l'atenció primària, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat una guia breu, al costat de metges gastroenteròlegs pediàtrics, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària i la Societat Catalana de Pediatria, per repartir-la als 360 centres d'atenció primària, amb informació sobre la malaltia.

Així, per exemple, metges i infermeres hi podran trobar la definició de la malaltia, els grups de risc, el cribratge que cal fer, els criteris de derivació i el diagnòstic de confirmació, així com el seguiment que s'ha de fer del pacient. L'elaboració de la guia es completarà amb l'organització de seminaris especialitzats amb el mateix objectiu.

La moda de les dietes sense gluten perjudica els afectats per la celiaquia
Segons el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, actualment es presenta una "miscel·lània" de quadres que fa difícil el diagnòstic de la celiaquia i provoca que molta gent pugui estar molts anys per esbrinar la causa del seu malestar, ja sigui a través de cansament, diarrees o estrenyiments. Olga Cuesta, presidenta de l'Associació de Celíacs de Catalunya, assegura que molts malalts pateixen un autèntic "viacrucis" fins que se'ls diagnostica correctament la malaltia.

La cap de la Unitat de Celiaquia de l'Hospital Sant Joan de Reus, Gemma Castillejo, ha recalcat la importància de la sensibilització i ha alertat de la moda de les dietes sense gluten, que perjudiquen els afectats per la celiaquia. Creu que no hi ha cap motiu per treure el gluten d'una dieta si no hi ha un diagnòstic ferm. Actualment, aquest diagnòstic es fa amb una anàlisi de sang i, en funció dels resultats, es deriva a una biòpsia que ha de confirmar la malaltia. Castillejo ha advertit que deixar de prendre gluten pot suposar un fals negatiu a les proves si es fa abans del diagnòstic.

L'Associació de Celíacs de Catalunya celebrarà el proper 17 de maig una festa amb motiu del Dia Internacional de la Celiaquia, i enguany tindrà lloc a Mataró. La infradiagnosi serà una de les reivindicacions d'aquell dia, a més de tornar a reclamar que els productes sense gluten estiguin gravats amb l'IVA reduït, per ajudar a pal·liar el sobrecost que suposa l'alimentació per a celíacs a les famílies, fixat entre 1.500 i 1.700 euros anuals.

ACN Barcelona
07/05/2015