dijous, 11 d’abril del 2013

Gent gran amb marxa

La FCVS recull l'empenta de la gent gran activa i fomenta el seu voluntariat per donar suport a les persones amb un cert grau de dependència.

Catalunya compta amb un important col·lectiu senior que manté intactes les il·lusions i disposa de capacitats i qualitats magnífiques per aportar a la societat. La Federació Catalana de Voluntariat Social recull aquest potencial i aposta per donar-li visibilitat.

És per això que la FCVS, atenent l'esperit de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu el passat 2012 va posar en marxa un nou projecte per mantenir en actiu persones grans com a aposta per a l’envelliment actiu, la promoció de la salut i d'aquesta manera endarrerir al màxim els efectes de l’envelliment.

El projecte proposa fomentar el voluntariat de qualitat entre la gent gran activa i dotar-los d'eines i recursos adequats per tal que puguin atendre un col·lectiu molt especial: el de les persones afectades de malalties cròniques, o amb alguna discapacitat. Aquest projecte vol ser un suport per al propi afecta, però també per els seus familiars que n'han de tenir cura, i que molts cops els crea situacions d'estres i cansament. Aquests voluntaris seniors els proporcionaran un respir, treballant conjuntament amb als Serveis Socials, les Àrees Bàsiques de Salut i Plans de Desenvolupament comunitari.
Els voluntaris realitzen un acompanyament a persones amb cert grau de dependència i amb la demanda prèvia de un professional (metge, infermera, treballador social, etc.) als ABS, hospitals, centres de rehabilitació, on son atesos en les seves visites mèdiques programades.

La campanya vol convocar entre 5 i 10 voluntaris sèniors per cada zona per atendre persones amb alguna afectació crònica o bé en situació de dependència, també de la zona. La tasca d’aquest voluntaris es realitzarà de dilluns a divendres i tindrà una durada de 6 hores diàries compreses entre les 9 i les 14h. del matí.
A banda, la FCVS compta amb l’experiència que té referent a l’acompanyament a domicili doncs compta amb un conjunt d’entitats que ja aporten els seus voluntaris a les necessitats d’acompanyament a persones grans en el seu domicili.

Es tracta d’una proposta pilot a estendre en el temps i a tot el territori català. amb la intenció de promoure entre el voluntariat sènior la responsabilitat respecte al propi envelliment i, alhora, la solidaritat envers les necessitats dels més propers i també la participació en els espais comunitaris.

FCVS
04/04/13