dimecres, 29 de maig del 2013

La infantilització en persones grans és "el major dels maltractaments psicològics"

La infantilització en persones grans és "el major dels maltractaments psicològics", assegura María Esperanza Marcos Juárez, especialista en dret sanitari de la Societat Espanyola de Metges de Residències (SEMER), qui denuncia que aquesta pràctica no aquest encara reconeguda per la nostra societat.

La infantilització en persones grans és una tendència "molt freqüent" a tractar a les persones majors "com si fossin un bebè o un nen petit", mitjançant petons o carícies, la qual cosa suposa, segons el parer d'aquesta experta, una manera de denigrar a la persona gran . "Pensem que, a partir dels 65 anys, retornen a la infantesa", insisteix aquesta experta en declaracions a Europa Press.

Marcos Juárez considera que l'envelliment forma part d'un "procés" vital que cal respectar. Així, explica que aquestes persones han estudiat i treballat i que, pel fet de tenir una dependència física, no tenen per què ser tractes d'aquesta manera. "No poden ser tractes com a persones de segona o com unes sabatilles a les quals se'ls pot utilitzar de la manera que es vulgui", reitera.

L'experta lamenta que sigui una forma de maltractament psicològic "tolerable socialment" i que aquest totalment estesa. En la seva opinió, l'ancià ho percep amb resignació i, "com depèn dels seus familiars, moltes vegades calla i aguanta per no agreujar la seva situació".

Aquest "minvament de llibertat", prossegueix, es tradueix en reaccions com "tancar els ulls quan se'ls fa una pregunta", i pot derivar, fins i tot, en quadres de depressió.

"Els nostres majors s'enfronten diàriament al maltractament de paraula o psicològic, que és molt més freqüent del que pensem", insisteix aquesta especialista en dret sanitari.

Maltractaments físics i psicològics
De les 8 milions de persones majors de 65 anys que hi ha a Espanya "solsament al voltant de mig milió estan en geriàtrics i centres de dia". Així, afirma que, a pesar que l'1 per cent de la població ha denunciat alguna forma de maltractament, la seva incidència s'estima en el 12 per cent.

En relació a les causes que desencadenen una situació de vexació, explica que "pot haver-hi una trajectòria familiar en la qual la norma de cortesia és el maltractament i (...) que es comenci a maltractar per cansament o estrès davant la quantitat de tasques que ha de fer", argumenta.

En general, situa el començament dels maltractaments a l'ancià "en el moment en què comença a deixar de ser un punt de referència en la llar". "Quan ve la jubilació, aquí és quan comença el camí del calvari de molts majors", precisa aquesta experta, qui afegeix que, llavors, el familiar ja no "té en compte la seva opinió", en considerar que ja no pot aportar gens.