diumenge, 19 d’agost del 2012

Catalunya garanteix l'atenció especialitzada a sense papers

El conseller de Salut avança que s'establiran filtres contra el “turisme sanitari”
El País Basc, Astúries, Andalusia i les Canàries també es neguen a deixar els irregulars fora del sistema universal de la sanitat

Usuaris del Centre d'Atenció Primària del Raval,
un dels que atén més població d'origen immigrant 
Foto: Josep Losada
Tot i que encara ningú és capaç de concretar com es farà, la Generalitat insisteix que no deixarà sense atenció mèdica primària ni especialitzada els immigrants sense permís de residència ni de feina però que estiguin empadronats en municipis catalans. Ahir va ser el conseller de Salut, Boi Ruiz, qui va reiterar que no pensen acatar la mesura del govern de Rajoy que, en l'afany de retallar, vol deixar sense protecció mèdica els sense papers a partir de l'1 de setembre: “Complirem el reial decret per damunt i, a més, donarem atenció primària i especialitzada amb els filtres necessaris.”

En la seva participació a la jornada inaugural de la Universitat Catalana d'Estiu a Prada, Ruiz va admetre que s'hauran de posar alguns filtres per evitar l'anomenat “turisme sanitari”, és a dir, que hi hagi qui s'aprofiti dels recursos públics de salut tot i que en realitat no visqui a Catalunya. Això no vol dir, però, que hagin de quedar fora del sistema de protecció sanitària els estrangers en situació irregular. En aquest sentit, va explicar que aquestes persones tindran una targeta sanitària en la qual s'especificarà que tenen dret a accedir als centres d'atenció primària (CAP) i a les prestacions que preveu el reial decret llei sobre sanitat (urgències per malaltia o accident; atenció a l'embaràs, part i postpart, i assistència a menors de 18 anys– i també a l'atenció especialitzada sempre que ho creguin oportú els professionals del Servei Català de la Salut.

El posicionament del conseller de Salut avala les declaracions que va fer fa uns dies el director general d'Immigració, Xavier Bosch, en què va qualificar la mesura del govern de l'Estat de “retallada de drets”. “El tema de la immigració irregular és una cortina de fum, el que planteja el govern espanyol és un canvi de model, vol que la sanitat deixi de ser un dret universal, com ara els serveis socials i l'educació, per convertir-se en un dret només per a persones que cotitzen”, va lamentar Bosch a Catalunya Ràdio. Quant al nombre d'estrangers en situació irregular, el responsable d'Immigració va parlar d'uns 70.000. Va recordar que el col·lectiu s'ha reduït molt, perquè la falta de feina fa que no es quedin.

Al costat de Catalunya, el País Basc, Astúries, Andalusia i les Canàries també han anunciat que donaran atenció universal als immigrants. El president de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, va dir ahir que estan esperant que Madrid els convoqui a una reunió per detallar-los el decret i llavors decidiran si l'apliquen. Al marge dels governs, hi ha uns 300 metges a Madrid, uns 200 a Catalunya i gairebé un centenar a Andalusia, Galícia i l'Aragó que s'han acollit a l'objecció de consciència i atendran els sense papers.

LA XIFRA


70.000
immigrants
en situació irregular es calcula que poden viure en aquests moments a Catalunya.


O. Palau
18/08/2012