divendres, 20 d’abril del 2012

La depressió i l'ansietat són els principals problemes de salut


Els Centres de Salud Mental i Juvenil (CSMJ) de la província de Girona van atendre un total de 4.348 persones durant el 2011. La majoria de visites es van produir per joves amb trastorns adaptatius que van suposar un total de 1.005, el que representa una mitjana de gairebé 3 diagnòstics al dia.

La psicòloga cap del CSMIJ de Girona i Pla de l'Estany, Maite Pi, explica que els diagnòstics més freqüents són aquests trastorns adaptatius, seguits pels trastorns emocionals (762), i els trastorns per dèficit d'atenció (640).

Aquests trastorns adaptatius es produeixen bàsicament per situacions d'estrès que afecten els joves i que poden originar-se, per exemple, amb el divorci d'un matrimoni, canvis de domicili per motius laborals o d'escola, entre altres causes. Aquestes situacions provoquen en els adolescents uns canvis d'hàbits que desemboquen en estrès i aquests acaben patint depressions, ansietat o la barreja d'ells. És a dir, trastorns adaptatius.

Un altre dels trastorns habituals de la conducta detectats a Girona són els relacionats amb l'alimentació. En concret es van detectar un total de 457 casos el que representa més d'un diagnòstic al dia.

Segons les dades facilitades per l'Institut d'Assistència Sanitària a Girona també es van detectar i tractar trastorns del desenvolupament (327), de conducta (317), l'autisme i psicosi infantil (94), els trastorns d'eliminació (enuresi i encopresi, amb 69 casos), i els trastorns causats pel consum de drogues (65).

La xarxa d'atenció a la salut mental infantil i juvenil a la demarcació es dedica a la valoració i el tractament de trastorns psíquics dels infants i joves de fins a 18 anys. El seu àmbit d'actuació no només se centra en el pacient, sinó també en el medi en què es manifesta el sofriment, ja sigui l'escola o la família.

Centres de referència
A part de les unitats comarcals, al Parc Hospitalari Martí i Julià s'ubiquen l'Hospital de Dia d'Adolescents i la Unitat de Referència per Psiquiatria Infantil i Juvenil (URPI).

L'Hospital de Dia és una unitat d'hospitalització parcial amb 25 places. que atén adolescents de 12 a 18 anys. Els pacients atesos pateixen patologies com trastorns de conducta alimentària, psicòtics i de l'espectre autista, l'humor, trastorns neuròtics greus i patologies en l'ordre de la personalitat. Durant el 2011, aquest Hospital de Dia va atendre un total de 42 pacients, i ha realitzar 31 ingressos i 27 altes.

Mentre que a la URPI es van realitzar 53 ingressos, amb un índex d'ocupació del 86% i una edat mitjana de 13 anys. Els problemes més freqüents que atén són símptomes d'ansietat greus i trastorns greus de conducta.

La Vanguardia
17/04/2012