divendres, 27 de febrer del 2015

Vuit de cada deu nadons de pares fumadors tenen nicotina als cabells

Un estudi de l'Agència de Salut Pública de Catalunya que ha analitzat 1.101 nadons fills de pares fumadors ha constatat que el 79% dels nens tenien acumulat més d'un mil·ligram de nicotina als cabells, cosa que revela l'elevat grau d'exposició al fum al qual estaven sotmesos.

Els nadons estudiats han estat atesos per 261 pediatres a 83 centres d'atenció primària de tot Catalunya, que van aconsellar als progenitors prendre mesures perquè el seu fill no estigués exposat al fum, cosa que va aconseguir, al cap de sis mesos, que en un 51% dels nens baixés el nivell de nicotina al qual estaven exposats.

L'estudi, denominat 'Bibe', és pioner a Espanya i els seus resultats es publiquen al número de març de la revista 'Journal of Epidemiology and Community Health'.

Els responsables de l'Agència de Salut Pública de Catalunya han recordat que "el tabaquisme passiu té efectes perjudicials importants sobre la salut dels nens, especialment els nadons".

"Entre d'altres factors, cal tenir en compte que la freqüència respiratòria dels nens és més alta que la dels adults i, per tant, inhalen més tòxics en relació amb el pes i l'altura", han recordat els especialistes.

L'estudi assenyala que el tabaquisme passiu en nadons es relaciona amb l'augment del risc de la síndrome de la mort sobtada, les infeccions respiratòries agudes, la infecció meningocòcica, l'agreujament de l'asma, el deteriorament moderat de la funció pulmonar, l'otitis mitjana, la irritació dels ulls i vies respiratòries altes i la bronquiolitis.

I constata que una part important dels nadons tenen almenys un dels dos progenitors fumadors.

L'estudi va analitzar els cabells dels nadons atesos als centres d'atenció primària perquè "aquesta determinació és molt específica i molt vàlida per recollir exposició a llarg termini al tabac, ja que cada centímetre de cabell recull un mes d'exposició", segons els autors del treball.

El 79% tenien 1 o més mil·ligram de nicotina, és a dir, estaven exposats a nivells perjudicials de nicotina, i el 25% d'aquests nens estaven "molt exposats" perquè tenien nivells d'exposició superiors a 10 mil·ligrams, "que equivalen a un fumador actiu".

Segons l'estudi, tenien més exposició els nadons fills de pares i mares de pitjor nivell socioeconòmic, els que fumaven més i tenien més dependència de la nicotina, els que utilitzaven mesures incorrectes per protegir del fum els nadons, i els nadons que dormien a l'habitació dels seus pares.

L'estudi recalca que el 51% d'aquests nens "van disminuir de forma clara els nivells de nicotina als cabells al final de l'estudi", que va ser de 6 mesos, gràcies als consells facultatius.
L'estudi també ha constatat que, malgrat que la majoria dels pares i mares declaraven prendre mesures per evitar l'exposició al fum del tabac, sovint aquestes mesures no eren correctes ni efectives.

Per això, l'estudi es va centrar en el consell dels professionals cap als progenitors perquè aprenguin a evitar l'exposició dels seus nadons eficaçment (o deixar de fumar o no fumar mai dins de casa o el cotxe).

Més del 50% dels participants del grup d'intervenció han millorat les mesures que prenien per evitar l'exposició dels nadons tant a casa (54%) com al cotxe (51%).

A partir dels resultats d'aquest estudi, l'Agència de Salut Pública ha iniciat a Catalunya el programa "Infància sense fum", que forma part de les estratègies de prevenció i control del tabac de la sanitat pública catalana.

EFE
27/02/2015