dissabte, 20 de febrer del 2016

Els bisbes catalans es pronuncien per primer cop contra “la plaga” d’abusos

La Tarragonina insta a apartar cautelarment les persones acusades

Els bisbes catalans s’han pronunciat per primer cop de manera conjunta contra els abusos a menors i ho han fet de forma contundent. D’acord amb les últimes indicacions procedents de la Santa Seu, la Conferència Episcopal Tarragonina ha manifestat el seu compromís “a lluitar contra aquesta plaga que des­trueix tantes infàncies”.

Després d’una reunió de dos dies celebrada a la casa d’espiritualitat de Tiana, en la qual han participat tots els bisbes – únicament el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull no hi va poder assistir–, es va donar a conèixer una nota en què es recorden les normes de l’Església davant els casos d’abusos: “Actuar amb rapidesa i decisió davant les denúncies, garantir la transparència i actuar amb tolerància zero”. Pel que fa a les mesures concretes s’apunta: “Apartar cautelarment de les seves funcions les persones acusades i oferir tota la col·laboració a l’acció de la justícia i a les autoritats civils”. Des de fonts properes a la Conferència s’assenyala que en l’únic cas de denúncia contra una escola de Maristes de Sants-les Corts, a Barcelona, aquest va ser apartat de forma immediata, sense detriment de la presumpció d’innocència. 

El centre on s’han produït denúncies contra cinc docents, dels quals només un és un religiós (Àlex Garcia)
El comunicat dels bisbes catalans recorda també un altre compromís de l’ Església que és el d’oferir “tot el seu suport, atenció, escolta i acompanyament a les víctimes dels abusos”. I ho completa amb un important afegitó: “Fins i tot en el cas de delictes que puguin estar prescrits penalment”.

La nota esmenta només una vegada els Germans Maristes i ho fa per agrair la seva tasca social i educativa, així com la d’altres institucions religioses que dediquen la seva atenció als nens. “La tasca de les comunitats educatives, dels mestres i dels educadors no pot quedar qües­tionada pels casos que tots ­deplorem i condemnem”, afe­geixen. Finalment s’a­lerta del fet que la prevenció dels abusos als menors és una qüestió que afecta a l’àmbit escolar però també al familiar i reclama un ­esforç combinat de totes les admi­nistracions, els agents socials i les ins­titucions “en una acció efec­tiva que compromet una gran ­re­generació ètica i moral de la nostra societat”.

Fa una setmana l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha participat per primera vegada en una reunió de la Tarragonina, ja va declarar que el cas d’abusos sexuals al centre de Sants-les Corts ha “d’avergonyir l’ Església i la societat” i va de­manar a les víctimes que denunciïn tots els casos perquè la Jus­tícia “faci la seva feina”. “Em preocupa i em poso del costat de les víctimes per tal de sentir el seu patiment i les animo perquè facin la denúncia”, va insistir l’arquebisbe.

Les al·lusions del Síndic de Greuges Rafael Ribó a errors en l’aplicació dels protocols aprovats el 2006 va ser contestada ahir tant per la consellera de Presidència, Neus Munté, com pel comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que van considerar que es va actuar correctament. De tota manera, Neus Munté va afirmar que els casos descoberts requereixen “una millora dels protocols existents en aquesta matèria que, com tot, sempre són millorables”. El Síndic de Greuges havia acusat també els Maristes de Sants d’ocultar els abusos al centre en no avisar la Generalitat d’una denúncia del 2011 contra el professor Joaquín Benítez.

Josep Playà Maset
19/02/2016