dimecres, 14 de gener del 2015

El nombre de malalts greus d'hepatitis C, al febrer

Les recents mobilitzacions de malalts d'hepatitis virals per tenir accés als nous fàrmacs molt eficaços però molt costosos poden capgirar els efectes d'aquesta “epidèmia silenciada”, com la titllen les associacions d'afectats. A Catalunya, el Departament de Salut i els professionals ultimen un document “per no traspassar línies vermelles i marcar les prioritats per donar el tractament amb els nous fàrmacs, que eliminen el virus d'aquesta malaltia que fins ara era crònica en un 95% dels casos i sense efectes secundaris”, va avançar ahir el doctor Ramon Planas, cap del servei d'aparell digestiu de l'hospital Can Ruti de Badalona i vicepresident de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge. Per això, Planas va dir que CatSalut ha demanat a tots els hospitals catalans que el 31 de gener presentin la llista de pacients amb hepatitis C més greus (els F4, els cirròtics, i els F3, previ a la cirrosi) per tal de saber el seu nombre i fer un pressupost “per poder garantir el seu tractament”, va informar.

L'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis , va reivindicar ahir una major i real implicació dels governants, amb el suport d'hepatòlegs, en un acte al CCCB de Barcelona Foto: QUIM PUIG.
En aquest document català –que s'avança al pla estratègic estatal, que el govern espanyol vol engegar dilluns–, també s'inclourien altres casos per medicar d'hepatitis no tan greus (com l'F2), però que tinguin altres paràmetres, com el fet de ser dona en edat fèrtil, segons Planas.

L'hepatòleg va avançar aquesta actuació ahir en el marc d'un acte de l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis (Asscat), a Barcelona. Juan José Montes, president d'Asscat, va reivindicar “un tractament immediat a tots els malalts greus i un pla d'atenció integral de les hepatitis víriques”. També va denunciar que el Ministeri de Sanitat no els ha trucat per formar part d'aquest pla estratègic, i va exigir al conseller de Salut que apliqui el pla integral que va aprovar el Parlament al novembre.

“Genocidi” i laboratoris
L'hepatòloga de l'hospital de Bellvitge Teresa Casanovas va insistir que “cal una major planificació en la salut pública i que als ambulatoris es facin les anàlisis perquè la persona sàpiga si està infectada i no ho descobreixi un dia d'urgències”. Només estan diagnosticats el 40% dels malalts, que s'estimen en 540.000 a l'Estat espanyol i 110.000 a Catalunya. Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r de Desembre, vinculat a malalts de VIH, va denunciar el “genocidi dels laboratoris en posar preus tan elevats als fàrmacs, quan ja han guanyat prou”.

LA FRASE
Per primer cop hi ha medicaments per guarir les hepatitis virals i exigim preus accessibles
Juan José Montes
PRESIDENT D'ASSCAT

LA XIFRA
25.000 euros
val un dels dos nous fàrmacs, que cura la infecció vírica. L'altre, 50.000 euros. A l'estiu, en sortiran dos més.

Manifestació a Madrid per exigir tractaments
La Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C va iniciar ahir a Madrid una marxa fins a La Moncloa per exigir al president del govern espanyol que tots els afectats pel virus siguin tractats amb els nous fàrmacs que ara s'autoritzen.

Rajoy: “Cap malalt es quedarà sense fàrmacs”
Davant les mobilitzacions i la tancada d'afectats a l'hospital 12 de Octubre de Madrid, el president espanyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir que “cap malalt afectat amb hepatitis C es quedarà sense medicament”.

La malaltia es podria eradicar l'any 2030
L'hepatòleg Ramon Planas es va mostrar “optimista” perquè aquest any es podrien posar les bases perquè les hepatitis víriques s'eradiquin a l'Estat espanyol l'any 2030. Detalla que si es fan proves entre la població nascuda entre el 1950 i el 1980 (la majoria van ser infectats a la dècada dels seixanta i setanta) es tindria un 80% dels afectats i donant-los els nous fàrmacs s'eliminaria. A França, va dir, ja ho han fet i per això preveuen l'eradicació el 2020.


M. Piulachs
11/01/2015
El Punt Avui