dilluns, 8 de setembre del 2014

La meitat de les europees moren d’una malaltia cardiovascular

Les dones es moren més que els homes a causa de problemes cardiovasculars

La meitat de les dones europees moren d’alguna malaltia cardiovascular, sobretot per insuficiències cardíaques i per ictus. A Espanya les xifres són molt més amables –28,2% en lloc del 51%– però continua sent aquesta la principal causa de mort femenina, no el càncer, com se sol pensar. “I aquest desconeixement, això de no identificar el problema ens porta al fet que moltes dones no reben el tractament adequat”, adverteix Fina Mauri, coordinadora del grup de dones de l’associació europea d’intervencions cardiovasculars percutànies Eapci i responsable de l’hemodinàmica a l’hospital de Can Ruti.

Segons recullen alguns dels treballs presentats en el Congrés Europeu de Cardiologia, les dones es moren més que els homes sobretot abans d’arribar a l’hospital. Pràcticament tots els resultats –quirúrgics, preventius o clínics– són pitjors per a les dones. “Hem millorat moltíssim. Si a Espanya ha augmentat l’expectativa de vida 6,4 anys en els últims trenta, quatre d’aquests anys els devem als avenços cardiovasculars”, assegura el president de la Societat Espanyola de Cardiologia José Ramón González-Juanatey. “Però la situació de les dones continua sent una assignatura pendent”.

Atac a casa i amb més anys. Els problemes cardiovasculars de les dones són menys visibles per diverses raons. Un estudi danès que va analitzar les dades de gairebé 2.000 casos de mort sobtada va detectar que entre les pacients estudiades el 78% va patir la parada cardíaca a casa, on era possible que ningú no se n’adonés a temps. “A més, el treball ha constatat que a causa del que es va trigar a atendreles, el 63% tenia una lesió difícilment recuperable”, indica el responsable d’intensius cardiològics de l’hospital de Sant Pau, Àlex Sionis. A més, elles eren més grans que els homes i la capacitat de recuperació està directament relacionada amb aquest factor. Un altre estudi, aquest finlandès, que va analitzar una població de gairebé 30.000 d’infartats, va detectar més mort entre les dones que els homes, però també més edat i més problemes de salut. I van comprovar que quan ajustaven les dades per l’edat i per la hipertensió i la diabetis afegides, la mortalitat és més semblant entre homes i dones. “Per la qual cosa el fet de ser dona no confereix una mortalitat més alta”, apunta Sionis. “Però sí l’edat: cada cinc anys més de vida, un 35% més de mortalitat”. Artèries més difícils d’operar. Les dades desfavorables també abunden en el resultat de les cirurgies. Un estudi holandès va seguir més de 41.000 pacients a qui se’ls havia fet un bypass coronari (un pont utilitzant un altre vas sanguini) i també en aquest cas la mortalitat entre les operades va arribar gairebé al doble de la dels homes. “Es moren més encara que s’ajusti l’edat”, reconeix Antoni Serra, director d’hemodinàmica de l’hospital de Sant Pau. “Les artèries coronàries de les dones solen ser més petites, de menys diàmetre i són més tortuoses. Per això són més difícils d’operar. És important millorar les tècniques quirúrgiques per salvar aquesta diferència”. A aquesta realitat biològica més complicada s’afegeix que per a aquells ponts coronaris van molt bé les artèries mamàries, “però en les dones, que solen ser pacients grans, sovint hi ha osteoporosi i trencar l’estèrnum per accedir a aquestes artèries per fer-hi el pont pot provocar problemes greus”, explica l’expert. Així que sovint s’opta per empelts menys adequats i més accessibles. I amb pitjors resultats.

Millors en implants valvulars. A les dones sembla que els va més bé, encara que no se sap ben bé per què, amb els implants valvulars. Són aquest tipus d’intervenció que no necessita obrir el pit: es porta la vàlvula plegada a través de la femoral fins a la vàlvula aòrtica que està feta malbé –implant percutani–, on es desplega la nova. Segons una metanàlisi realitzada per investigadors alemanys, on s’efectuen amb molta més freqüència que a Espanya aquest tipus d’intervencions, entre els 6.000 pacients analitzats, les dones tenien un 25% menys mortalitat que els homes. I si miraven el que passava al cap de tres anys, la mortalitat encara era menor: un 33% menys. “Pot ser a causa que les dones solen tenir menys malaltia pulmonar obstructiva crònica i menys infarts previs”. Els especialistes en hemodinàmica es queixen de la falta de dispositius adequats a la realitat biològica de les dones. Algunes empreses han començat a dissenyar línies femenines de stents (les molles que es col·loquen per obrir pas en artèries obstruïdes), de la seva mida. Però sovint les dones queden fora fins i tot dels estudis: s’exercita amb diàmetres arterials que no coincideixen amb el de la majoria femenina. Així que d’elles no se’n sap res.

Obesitat més nociva. Les dones que tenen obesitat durant l’embaràs tenen un 35% més de possibilitats de mortalitat prematura, segons un estudi escocès que va investigar al llarg de 50 anys més de 18.000 mares. L’obesitat infantil –40% de nens espanyols tenen obesitat o sobrepès– genera més hipertensió, però més encara entre les nenes: són hipertensos el 18,6% dels nois obesos i el 24,4% entre les noies, segons una anàlisi de diversos equips alemanys sobre 22.000 joves.

Ana Macpherson
02/09/14
La Vanguardia