dimarts, 17 de juliol del 2012

Un total de 1.512 denúncies per violència masclista

Els Mossos d'Esquadra implanten un nou sistema per millorar el control dels riscos
Una agent del GAV mostra el nou
dispositiu d'informació
Un total de 2.064 persones amb seguiment policial per casos de violència masclista o domèstica a Girona. 1.480 víctimes el 2011. 1.512 denúncies i 651 arrestos. Per casos exclusius de violència masclista, 271 víctimes el 2011, 94 detencions i 226 denúncies. I 19 agents per treballar-hi. Els Grups d'Atenció a les Víctimes (GAV) van sorgir i es van estendre per les comissaries de Mossos d'Esquadra de Catalunya arran d'una prova pilot posada en marxa a Girona el 1998. Ara, un centenar d'agents a tot el país vetllen per la seguretat de les persones amenaçades per integrats de les seves esferes més íntimes. Són, per exemple, 1.772 víctimes a la Regió Policial Central. O 5.294 a la Regió Metropolitana Nord. 3.903 més al Camp de Tarragona, 723 a Terres de l'Ebre i 1.110 a la Regió Policial de Ponent, per posar tan sols alguns exemples. 

Si bé els responsables que van presentar ahir el nou sistema de control de la informació policial sobre les víctimes de la violència personal van evitar parlar de restriccions i retallades, està clar que la perspectiva d'un cos on cada vegada entraran menys agents nous, perquè ja gairebé frega el límit plantejat (ja s'han superat els 17.000 i el nombre a assolir són 18.000) obliga a buscar eines que optimitzin uns serveis que ja no creixeran gaire més. En aquest context, i per garantir que totes les persones afectades per aquests delictes rebran arreu de Catalunya el mateix servei i el mateix tracte, els Mossos d'Esquadra han desenvolupat un sistema informàtic que aglutina i relaciona tota la informació d'aquesta mena de víctimes: cada nova denúncia, els permisos penitenciaris dels presumptes o agressors condemnats -tot i que pertoca als jutjats avisar les víctimes en aquests casos, un conveni amb Justícia permetrà intervenir en l'assumpte- o qualsevol actuació policial en què hi intervingui el nom d'una víctima d'aquests delictes. 
El sistema també permetrà enregistrar les converses entre els agents i les víctimes, per si mai són requerides com a prova en un judici; i disposa també d'un mapa de recursos locals. Des de la comissaria en què es rep la denúncia, els agents podran consultar quins recursos -públics o per part d'entitats privades- té a prop la víctima per tal que se l'ajudi amb els conflictes derivats del delicte de què ha estat objecte. I amb el nou sistema, qualsevol patrulla que detecti el nom d'una víctima inclosa en el sistema sabrà exactament quin és el seu problema. 

"Els professionals treballaven de manera diferent segons els indrets. El fet que ara hi hagi un programa de seguiment allibera l'actució policial de decisions personals i garanteix que arreu hi ha una pauta a seguir", explica la responsable del GAV a Girona, la inspectora Rosa Negre.

E. Padilla
17/07/2012