dijous, 28 de febrer del 2013

L´AECC denuncia que l´atenció dels pacients de càncer ´ha retrocedit uns quants anys

Assegura que alguns tractaments que abans es feien als hospitals comarcals ara només es fan a Girona, i Salut ho nega.

La presidenta de l´AECC, Pilar Cort (esquerra) amb la vicepresidenta Joana
"L'atenció que reben els pacients de càncer ha retrocedit uns quants anys". Així de contundent es va mostrar ahir Pilar Cort, la presidenta de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de les comarques gironines per denunciar que, d'ençà de les retallades, la qualitat d'alguns serveis relacionats amb el tractament i intervencions dels malalts ha empitjorat.

Coincidint amb la presentació dels actes per celebrar el 60è aniversari de la seva creació, l'AECC va assegurar que alguns tractaments que abans es donaven als hospitals comarcals (inclosos els de quimioteràpia) ara només es poden fer a l'Institut Català d'Oncologia (ICO) situat a l'hospital Trueta de Girona, amb la qual cosa avui els pacients han de fer quilòmetres per medicar-se quan abans es podien rebre sense necessitat de desplaçar-se. L'AECC va manifestar la seva preocupació per la pèrdua d'aquests seveis que va qualificar com a "comoditats", entre els que també destaca la retallada del personal de psicooncologia que ajuda als pacients (un psiquiàtra i dos psicooncòle d'un total de cinc persones, segons l'entitat).

Segons Cort, "els malalts t'ho expliquen, el tractament que abans feien al comarcal es continua donant, però ara a l'hospital de referència. Això passa en tractaments, però també en intervencions".

Els serveis territorials de Salut a Girona van desmentir rotundament aquestes afirmacions declarant que en els darrers anys l'objectiu de la conselleria ha estat precisament la d'aproximar el tractament dels pacients oncològics a la seva zona de residència.

En aquest sentit, Salut va remarcar que al contrari de les declaracions de l'AECC, "el nombre de pacients atesos als hospitals comarcals ha anat en augment en els darrers anys, així com les visites als pacients oncològics que s'hi han realitzat. Així, al 2010 els oncòlegs de l'ICO van realitzar un total de 12.372 visites als hospitals comarcals, al 2011 un total de 13.630 i al 2012 en van realitzar 15.121. O sigui que l'activitat de consulta externa ha incrementat gairebé un 11% en només dos anys".

Pel que fa a l'atenció psicològica, Salut va argumentar que l'ICO també ha augmentat l'activitat de suport psicològic en els últims anys. Tanmateix, fonts de l'ICO van admetre que potser sí que algunes proves puntuals que abans es feien als comarcals, ara es porten a terme a Girona, tot i que van desvincular aquestes accions de les retallades.

"Sobrecàrrega" per la crisi
La presidenta de l'AECC també va afegir que la crisi està provocant "sobrecàrregues" econòmiques a l'entorn del pacient: "Si abans el malalt i els familiars només estaven preocupats pel diagnòstic, ara amb la crisi hem detectat que a l'entorn se li afegeix la preocupació pels costos econòmics".


F. Benejam
27/02/2013