dimecres, 10 de juny del 2015

El Trueta potenciarà la donació de còrnies per arribar als 120 donants cada any

En els darrers cinc anys, la mitjana anual és d'una desena
 

L'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a implementar un programa específic de donació de còrnies, que hauria de permetre arribar a 120 donants de cadàver cada any quan estigui a ple rendiment. Tot i les campanyes que es fan per fomentar la donació, actualment l'activitat d'extracció de teixits, com ara les còrnies, es veu pràcticament limitada als donants multiorgànics que moren i, en els darrers cinc anys, al Trueta s'han fet una mitjana de deu donacions de còrnies per any.

La donació de còrnies és una de les operacions amb un ventall de possibles donants més gran, ja que gairebé no hi ha límit d'edat i fins i tot, els pacients amb càncer poden ser donants de còrnies. Només es rebutgen les donacions de les persones que pateixen malalties hematològiques i de les que tenen serologies positives per hepatitis B, hepatitis C o sida.

L'extracció d'aquesta membrana ocular d'un difunt és una intervenció de poca complexitat, però requereix un nivell molt alt de coordinació entre professionals de diferents unitats i serveis. Per això, una de les primeres accions que s'han dut a terme són sessions formatives a una vintena de professionals d'infermeria del Banc de Sang i Teixits, d'infermeria d'urgències i de residents de medicina de cures intensives, que han après la tècnica d'extracció de les còrnies dels ulls. Les còrnies que s'extreuen s'envien al Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que s'encarrega de la preservació, validació i posterior distribució als centres que les necessiten.

Al mateix temps, també s'han fet tallers de simulació d'entrevistes familiars, ja que en la majoria dels casos es disposa de molt poc temps entre que es comunica la defunció a la família i l'extracció dels teixits.

En el marc del programa també s'ha creat un grup de treball amb l'Institut Català d'Oncologia, ja que la potencialitat de donacions en oncologia gairebé representa el 50% dels casos. S'ha definit la implementació del procés de donació de còrnies dins la pràctica diària i també s'ha editat un díptic informatiu per conscienciar de la importància de les donacions.

Evitar perdre donants
Cada any es trasplanten més de 1.000 còrnies a Catalunya, però continua havent-hi llista d'espera. Amb el nou programa s'ha fet una avaluació de les situacions en què es produeixen pèrdues potencials de donants a l'hospital, per identificar-les i aplicar-hi línies de millora. Un exemple és el seguiment específic dels pacients més crítics i la revisió dels sistemes d'alerta de defuncions que es produeixen en l'entorn hospitalari, tot i que només una part d'aquestes corresponen a possibles donants.

Aquest programa s'ha posat en marxa en el context de la reorganització de la coordinació de trasplantaments de l'hospital Trueta, iniciat el mes de gener amb la incorporació de la doctora Núria Masnou com a coordinadora.

Alba Carmona
07/06/2015