dissabte, 1 de març del 2014

Defensa legal dels drets socials

La crisi està provocant un agreujament en la vulneració de drets socials que hem de combatre des de la legalitat. Actualment es fa difícil el compliment de les lleis que els regule, la qual cosa provoca que molta gent quedi exclosa d'un marc legal i social adequat. Una defensa legal dels drets socials ha de permetre evitar que es produeixin injustícies i reactivar les polítiques públiques. Per això el Consell de l'Advocacia Catalana i la Taula del Tercer Sector hem signat un acord de col.laboració amb la voluntat de preservar i garantir els drets socials adquirits per la ciutadania de Catalunya, arran del desenvolupament de l’Estat de benestar. Poca gent sap que es poden defensar moltes situacions de vulneracions de drets davant dels tribunals, i amb aquest acord ho farem saber.

Un acord que neix de la convicció que la manca de recursos públics per sostenir les polítiques socials està colpejant greument les classes més desafavorides i vulnerables. La manca de sostre per l’empobriment de moltes famílies i la conseqüent execució hipotecària dels seus préstecs, o els desnonaments per manca de pagament del lloguer; la pobra resposta pública a la dependència i a les discapacitats; o la impossibilitat de poder garantir una renda mínima per subsistir amb un mínim de dignitat, sense passar gana, ni fred, constitueixen els tres eixos amb els que començarem a treballar per tots aquells que s’hi trobin encabits.

Ho fem amb la més gran de les il·lusions i amb el ple convenciment que la suma de la capacitat de detecció de casos que podrà fer la Taula del Tercer Sector, d’una banda, i l’expertesa jurídica del Consell de l’Advocacia Catalana, de l’altra, redundaran en una acció conjunta que podrà ajudar les persones necessitades i alhora estimular les polítiques públiques per mantenir el màxim de drets socials que tots volem per l’Estat de benestar del segle XXI a Catalunya.

Aquest acord amplia la col·laboració entre dos agents de la societat civil catalana per construir una societat més justa i benestant. Les desigualtats, els valors inadequats, la desvalorització de l’àmbit públic, de la política i de la dimensió social de les persones han provocat l’agreujament de la crisi i, per sortir-ne, cal trobar el camí per defensar els drets dels més necessitats.


M. Samper i À. Guiteras
president del Consell de l'Advocada Catalana i presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector de Catalunya, respectivament.
27/02/14