dimarts, 26 de juny del 2012

L'anàlisi d'ADN dels tumors en la sang obre la via a teràpies més precises

"La biòpsia líquida està destinada a utilitzar-se a gran escala", afirma Tabernero 

Per al pacient consisteix en una simple anàlisi de sang. Per al metge aporta informació valuosa sobre les cèl·lules tumorals. És una tècnica encara experimental. Però, segons coincideixen a destacar diferents especialistes en recerca oncològica, està destinada a canviar el tractament dels càncers. 

En l'última demostració del potencial d'aquesta tècnica, equips de recerca d'Itàlia i dels Estats Units han detectat rastres de tumors colorectals en la sang deu mesos abans que fossin visibles amb tècniques convencionals de diagnòstic radiològic. 

"És un resultat espectacular, la biòpsia líquida està destinada a utilitzar-se a gran escala", destaca Josep Tabernero, director de l'Institut d'Oncologia de Vall d'Hebron (VHIO), que desenvolupa una línia de treball sobre aquesta tècnica. 

El gran avantatge de la biòpsia líquida és que permetrà accedir a mostres del tumor sense les dificultats i els riscos associats a una biòpsia convencional. Això pot ser particularment important en tumors de difícil accés com, per exemple, els de pulmó o els cerebrals. 

Un avantatge addicional és que, precisament perquè és una tècnica senzilla, permetrà repetir biòpsies de tant en tant per controlar com evoluciona un pacient. Per exemple, se li podria fer una anàlisi de sang després d'iniciar un tractament amb un nou fàrmac per veure com respon a ell. O es podrien buscar les noves alteracions genètiques que apareixen en el tumor amb l'objectiu d'adaptar els tractaments a l'evolució del càncer. 

Falta investigar encara què tumors es podran diagnosticar o monitoritzar amb una biòpsia líquida i quines seguiran requerint altres tècniques. Encara que els resultats observats amb càncers colorectals són prometedors, és improbable que l'eficàcia sigui la mateixa en tumors que aboquen menys material genètic a la sang com els sarcomes. 

En el cas del càncer de pulmó, "la possibilitat de mirar les mutacions en la sang suposarà un gran avanç", destaca Rafael Rosell, de l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. 

Falta demostrar també que la informació que aporta la biòpsia líquida reflecteix amb fidelitat el que passa en el tumor. L'Agència d'Aliments i Fàrmacs (FDA) dels Estats Units ha aprovat una primera tècnica de biòpsia líquida que analitza cèl·lules tumorals que circulen en la sang. Però és una tècnica poc utilitzada perquè aquestes cèl·lules són escasses i perquè les cèl·lules que escapen d'un tumor són poc representatives de les cèl·lules que romanen en ell. 

Els investigadors d'Itàlia i dels Estats Units, que van presentar els seus resultats el 14 de juny al web de la revista Nature, han resolt aquest problema analitzant fragments d'ADN que es desprenen dels tumors i que circulen en la sang fora de les cèl·lules. Són trossos d'ADN trencat que, segons Tabernero, "ofereixen una imatge més representativa dels tumors". 

"El concepte de biòpsia líquida és realment un avanç", ha declarat a la web de la revista Science Alberto Bardelli, de l'Institut per a la Investigació i el Tractament del Càncer de Candiolo i director de l'estudi italià. "Estic segur que s'utilitzarà àmpliament", conclou.

Josep Corbella
25/06/2012
La Vanguardia