dilluns, 24 de setembre del 2012

L’hospital Trueta inicia la renovació dels equips per fer ressonància magnètica i TAC

L’hospital Trueta començarà,aquest mes de setembre, un procés de renovació del equipaments avançats de diagnòstic per a la imatge del centre sanitari gironí, que estan gestionats per l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI). El canvi d’aquests equips d’alta tecnologia s’allargarà fins al novembre i es concretaran amb la renovació de dos equips de Tomografia Computaritzada (TC) i un equip de Ressonància Magnètica (RM).

El procés de canvi comporta l’adequació d’alguns dels espais per acollir la nova maquinària i una organització del servei per fer compatible l’activitat assistencial amb la substitució de l’equipament vell per al nou, a més de la posada a punt del nou aparellatge per començar l’activitat.

Els equips radiològics que es disposaran permetran fer proves amb més rapidesa i qualitat que els actuals. Gràcies als nous aparells també es podran fer exploracions avançades que fins ara no era possible, fet que repercutirà clarament en una millora de l’atenció sanitària dels usuaris. La renovació d’aquest equipament suposarà una inversió de tres milions d’euros.

Cada any l’Institut de Diagnòstic per la Imatge del Trueta realitza més de 30.000 proves d’imatge: gairebé 10.000 ressonàncies magnètiques i unes 23.000 TC. A nivell català, l’IDI invertirà aquest any més de sis milions d'euros en diversos equipaments d'última generació per als hospitals universitaris Vall d'Hebron, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, que com el Trueta, formen part de l'Institut Català de la Salut (ICS).

Per exemple, la Vall d'Hebron compta amb un nou PET-TC que se centra en analitzar l'aspecte molecular de malalties com el càncer. A l'Arnau de Vilanov ai el Joan XXIII, s'instal·laran una aparells per al diagnòstic de patologia cardiovascular, endocrinològica, aparell nefrourològic, oncològica i la detecció i localització del gangli sentinella en patologia de mama i melanoma maligne.

Avenç en imatge molecular
El nou equipament de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, una PET-TC, incorpora el avenços tecnològics més avançats en imatge molecular. Les proves que realitza són múltiples i totes estan centrades en l'aspecte molecular de les malalties.

Principalment la PET-TC se centra en proves de diagnòstic i seguiment del càncer, però també s'emprarà en l'abordatge de malalties neurològiques i afeccions cardiovasculars. Està previst que assumirà entre 4.000 i 5.000 proves a l'any, depenent de la seva complexitat.

Es tracta d'un aparell de gran precisió, ja en funcionament, que proporciona informació metabòlica i anatòmica conjunta, ja que presenta en una imatge combinada la informació procedent de la tomografia per emissió de positrons (PET) amb la de tomografia radiològica (TC) d'alta resolució.

Servei gratuït d’orientació jurídica a malalts de càncer

Foto Marc Martí

El Col·legi d'Advocats de Barcelona i l'Institut Català d'Oncologia (ICO) han acordat crear un servei d'orientació, assessorament i agilitació de la defensa jurídica gratuïta per als pacients amb malalties oncològiques i els seus familiars directes que no tinguin recursos econòmics.

L'acord, segons que van informar les dues institucions, preveu facilitar l'accés a la justícia gratuïta als malalts oncològics que per la seva situació tenen dificultats per fer els tràmits o els generen problemes de tipus jurídic.

El servei comprèn l'assessorament per part d'advocats especialitzats i les gestions judicials que calguin en matèria de dret civil o laboral que puguin produir-se com a conseqüència de la malaltia, com drets de successions, baixes laborals, permisos o excedències.

L'acord entre l'ICO i el Col·legi d'Advocats estableix que serà l'Institut Oncològic el que atenent a les particularitats de cada pacient i les seves famílies, sempre que siguin susceptibles de ser beneficiaris del reconeixement a la justícia gratuïta, remetrà la sol·licitud de consulta al col·legi professional, que agilitarà la designació de l'advocat d'ofici i escollirà un lletrat especialista en la matèria.

Agències Diari de Girona
20/09/2012