dijous, 11 de juliol del 2013

La contaminació també provoca càncer de pulmó

Un estudi amb científics catalans demostra que respirar aire contaminat pot generar determinats tumors

Foto: Francesc Melción
El 99% dels càncers de pulmó es produeixen pels efectes del tabac. Però no tots els tumors que afecten aquest òrgan són iguals. N'hi ha un tipus, l'adenocarcinoma, que afecta un percentatge important de persones que mai a la vida han fumat i, especialment, les dones. Més enllà del risc que suposa respirar el fum dels altres i de la predisposició genètica, un nou estudi ha detectat que l'exposició continuada a l'aire contaminat incrementa molt el risc de patir aquest tipus de neoplàsia. En la recerca, que publica avui The Lancet Oncology , hi han participat investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (Creal), de l'aliança ISGlobal.

Els nivells que augmenten el risc tumoral posen fora de lloc la llei que actualment regula la contaminació atmosfèrica a la Unió Europea. Segons Mark Nieuwenhuijsen, investigador del Creal, "l'associació entre la contaminació per partícules a l'aire i el risc de patir càncer de pulmó persisteix també en concentracions per sota dels valors límit de qualitat de l'aire". Les principals fonts d'emissions són els cotxes, la indústria i la calefacció domèstica. El marc regulador estipula que les concentracions a partir de les quals pot haver-hi danys per a la salut són de 40 grams per metre cúbic per les partícules conegudes com a PM10 (de 10 micres de mida) i de 25 grams per metre cúbic d'aire per altres de més petites, les PM2.5 (les que fan 2,5 micres). "No hem trobat un llindar per sota del qual no hi hagi risc", afegeix Nieuwenhuijsen.

Els investigadors han fet una metaanàlisi de 17 estudis amb dades de 313.000 persones de nou països europeus. Tots aquests treballs disposaven de dades de salut dels participants i de les emissions a què estaven sotmeses les seves llars. També es van aplicar models estadístics per descartar altres factors que poden influir en el desenvolupament del tumor, com el tabac, la dieta i el tipus de feina que desenvolupa l'enquestat.

Escala de riscos
Entre tots els participants, 2.095 persones van desenvolupar càncer de pulmó durant els 13 anys de seguiment. Els investigadors també han establert una escala de riscos segons les concentracions. En el cas de les partícules PM2.5, per cada 5 micrograms de més per metre cúbic d'aire el risc augmenta en un 18%. En el cas de les partícules més grans, les PM10, per cada 10 micrograms d'augment el risc d'adenocarcinoma augmentava en un 22%. Altres estudis en què també han participat investigadors del Creal vinculen l'exposició de la contaminació atmosfèrica, en concret de les partícules més petites, a certs danys cognitius. També han fet estudis amb dones embarassades que diuen que les exposicions durant la gestació poden influir en el desenvolupament del fetus.


Mònica L. Ferrado
11/07/13