dimecres, 9 d’octubre del 2013

Més suïcidis que morts per accident de trànsit el 2012

Més suïcidis que morts per accident de trànsit el 2012 Al llarg de l'any passat, es van detectar 70 casos de persones que es van suïcidar a les comarques gironines, mentre que el nombre de víctimes mortals per accident de trànsit va ser de 58.

Els forenses Anna Figueres, Narcís Bardalet, amb les estadístiques sobre suïcidis a la mà, i Imma Valentí. 
Foto: Tura Soler

El nombre de persones que s'han suïcidat a les comarques gironines va superar l'any passat el nombre de persones que van morir per accident de trànsit. Mentre que es van comptabilitzar 70 morts per suïcidi, els morts per accident de trànsit es van xifrar en 58. És a dir, hi ha hagut un 12% més de suïcidis que de morts per accident. Segons les dades recollides per aquest diari, és el primer cop que el nombre de suïcidis supera el de víctimes de trànsit, que els últims tres anys ha disminuït. L'any 2010, es van comptabilitzar 80 víctimes d'accident i 61 suïcidis, i durant el 2011, el nombre de morts per accident de trànsit va ser de 69 i les persones que es va saber que s'havien suïcidat van ser 59.

Les morts per suïcidi representen un 14% de les 469 autòpsies que van fer en total durant el 2012 els forenses de l'Institut de Medicina Legal de Girona. És especialment significatiu l'augment detectat a l'Alt Empordà, ja que en el partit judicial de Figueres el 2011 es van registrar 10 morts suïcides i el 2012, 23; és a dir, més del doble. Narcís Bardalet, cap dels forenses gironins, considera que la crisi ha influït en aquest augment de la quantitat de suïcidis. La forense Imma Valentí, especialista en l'estudi dels suïcidis, remarca que a les comarques gironines, penjar-se continua sent el sistema més utilitzat pels suïcides, seguit de la ingesta de pastilles i la precipitació al buit. En canvi, hi ha molt pocs casos de suïcidi “a l'estil de Cleòpatra”, és a dir, tallant-se les venes, i també es donen menys casos de gent que es tira a les vies del tren. “I continua havent-hi molts més homes que se suïciden que no pas dones”, remarca Valentí, que afegeix que el mètode de les pastilles sol ser més habitual en les dones. Bardalet destaca un fenomen que fins ara no s'havien trobat i que ha batejat com el “suïcidi mixt”, és a dir, quan la persona que es lleva la vida utilitza dos mètodes de cop. Han detectat dos casos de persones que han combinat ingerir pastilles i penjar-se.

A vegades, en els casos en què el suïcida no ha deixat carta de comiat, és difícil determinar si ha estat un suïcidi o una mort accidental. És el cas d'una paracaigudista italiana, una monitora experta, que va morir en impactar contra terra perquè no se li va obrir cap dels dos paracaigudes després de fer un salt a l'aeròdrom d'Empuriabrava. El cas s'investigava com un accident, però els Mossos no s'explicaven per què havia fallat el mecanisme d'obertura del paracaigudes de seguretat, que s'obre automàticament a una determinada altura, i finalment el cas es va tancar com un suïcidi després que els familiars de la víctima trobessin a la pensió on s'allotjava una carta en què la dona exposava que havia decidit llevar-se la vida fent el que més li agradava: saltar amb paracaigudes.

LES XIFRES
70
persones
es van suïcidar l'any passat a les comarques gironines. El 2010 hi va haver 61
suïcidis i el 2011, 59.

58
víctimes
d'accident de trànsit es van registrar el 2012, dotze menys si es compara amb el
nombre de suïcidis.

469
autòpsies
van fer durant l'any passat els forenses
de l'Institut de Medicina
Legal de Girona.

Més de la meitat de les autòpsies, per mort natural
L'any passat es van fer a l'Institut de Medicina Legal de Girona un total de 469 autòpsies. I la gran majoria, 266, més de la meitat, es van fer a persones que havien mort per causes naturals però que van anar a parar a la sala d'autòpsia perquè cap metge no en va certificar la mort. Els forenses estan fent una campanya de conscienciació entre els metges perquè s'aventurin més a certificar morts per tal d'evitar morts judicials i, consegüentment, feina innecessària per als forenses. Curiosament, el cas dels assassinats en sèrie d'ancians a La Caritat d'Olot va revelar que allà s'havien certificat erròniament com morts naturals deu morts homicides. El nombre d'autòpsies a persones mortes per accident va ser de 101, però aquí s'inclouen també les morts accidentals ocorregudes en àmbits domèstics o laborals, a part de les 58 corresponents a les víctimes de trànsit. Les autòpsies de morts per causes homicides van ser catorze i les que es van considerar mort indeterminada, divuit.

Tura Soler
07/10/13