dijous, 8 de desembre del 2011

El Trueta, segon hospital a l'Estat espanyol en excel·lència investigadora

L'hospital Josep Trueta de Girona és un dels capdavanters de l'Estat espanyol pel que fa a la qualitat de la recerca, segons l'estudi de l'any 2011 elaborat per Scimago Institutions Rankings World Report. Es tracta d'una empresa que analitza les 3.042 millors institucions i organitzacions en l'àmbit mundial relacionades amb la investigació de diferents camps, entre els quals hi ha el de la salut. I per fer l'estudi s'analitzen indicadors com ara l'impacte científic, l'especialització temàtica, el volum de publicacions o les col·laboracions internacionals. Segons els resultats de l'estudi, que es publica cada quatre anys, el Trueta és el segon hospital de tot l'Estat, després del Carlos III de Madrid, pel que fa a l'excel·lència investigadora, un ítem que indica el percentatge de publicacions científiques inclòs en el 10% d'articles més citats en els respectius camps científics. Segons aquest indicador, el 25,5% de les 556 publicacions que va produir el Trueta entre els anys 2005 i 2009 van formar part del 10% d'articles més citats mundialment. Dins de la classificació general de l'estudi, el Trueta se situa en el lloc 424 de la classificació (el divuitè dins de l'àmbit estatal). Observant la taxa d'excel·lència, l'hospital de Girona està per sobre, per exemple, del Clínic de Barcelona –amb una taxa d'excel·lència del 25,3%–, de l'hospital Germans Trias i Pujol (23%), la Vall d'Hebron (22,2%) i l'hospital de Bellvitge (19,4%). I tenint en compte únicament les institucions relacionades amb el camp de la salut, el Trueta ocuparia el lloc 207, i seria la tretzena en tot l'Estat. En aquest rànquing hi apareix també la Universitat de Girona, amb una taxa d'excel·lència del 14,6%.

El doctor Wifredo Ricart, director científic de l'Idibgi, institut de recerca on s'engloba la investigació del Trueta, valora molt positivament aquests resultats perquè, segons ha manifestat, demostren “la gran tasca investigadora que s'està duent a terme al centre”, que té línies de recerca mundialment reconegudes, en endocrinologia, en cardiologia i en oncologia, amb investigadors líders mundialment en les seves especialitats. L'indicador d'excel·lència investigadora posa en relleu que centres petits, com el Trueta, poden donar com a resultat investigadors i investigacions de primera línia.
La UdG identifica dos tipus de fibromiàlgia

Investigadors del Grup de Recerca sobre Envelliment i Discapacitat (Gredis) de la Universitat de Girona han publicat un article a la revista Actas de Psiquiatría en què fan constar els resultats preliminars d'un ampli projecte d'investigació d'avaluació i diagnòstic de la fibromiàlgia. La recerca és encapçalada, a la UdG, pel doctor Manuel de Gracia i s'ha dut a terme de forma conjunta amb la unitat d'investigació de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), dirigida pel neuròleg Secundino López Pousa. El complex perfil clínic dels pacients amb fibromiàlgia indica que aquest trastorn és heterogeni. L'equip d'investigadors de la UdG i l'IAS han identificat, a partir de criteris clínics, dos perfils de pacients en funció de diferents indicadors de fatiga, ansietat, dolor i simptomatologia depressiva. D'una banda, un primer tipus de pacients presenta nivells molt elevats de fatiga, cansament matutí i ansietat, nivells alts de rigidesa articular, dolor i símptomes depressius. D'altra banda, un segon tipus es caracteritza per un perfil amb predomini de nivells moderats de fatiga i cansament matutí, amb nivells moderadament baixos de dolors i rigidesa articular, juntament amb un nivell baix de depressió i ansietat. Segons els investigadors, els pacients del primer grup mostren més impacte social en la qualitat de vida i, especialment, en l'estat emocional i en les relacions socials, i mostren més aïllament social. Els investigadors sostenen la necessitat de personalitzar i analitzar els tractaments d'acord amb cada perfil.

Núria Astorch
08/12/11 
Font: aquí