dimarts, 13 de març del 2012

Només un de cada tres ciutadans que pateix un infart de miocardi truca al 112

Només el 30% dels ciutadans que pateixen els símptomes d'infart de miocardi truca al 112, el telèfon especial per emergències. La resta d'afectats normalment es dirigeixen pel seu propi peu o acompanyats a l'hospital o Centre d'Atenció Primària (CAP) més proper, amb la qual cosa el temps d'actuació s'alenteix i pot acabar agreujant l'infart. El Departament de Salut va recordar que amb el 112 el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) s'activa l'anomenat Codi Infart, un protocol específic que accelera el procés de tractament i redueix les complicacions de la malaltia. 

Quan es produeix un infart el factor temps és decisiu, ja que els músculs del cor es van deteriorant a mesura que passen els minuts. Això fa que l'actuació dels professionals s'hagi de fer amb la màxima rapidesa. La conselleria de Salut va reiterar que la manera més efectiva per minimitzar les seqüeles de l'infart és avisant les ambulàncies del SEM a través del 112. L'avantatge que té això és que quan el SEM sap que va a atendre a un pacient amb infart actua d'una manera molt concreta i avisa l'hospital de torn, de manera que quan el pacient arriba al centre sanitari els professionals i l'equipament clínic ja estan preparats. 

Salut vol demostrar que aquest sistema és més eficaç, tot i que només un terç dels malalts l'utilitza. Dades del registre del Codi Infart del 2011 confirmen que el SEM és l'organisme que millor i més rapid actua en aquests casos, però la gent segueix prioritzant la visita directa al centre sanitari quan apareixen els símptomes de l'infart. 


La mortalitat es redueix un 3,3%


Catalunya ha aconseguit reduir la mortalitat des del 12% el 2000 fins al 3,3% de l'any passat. Les angioplàsties representen a dia d'avui el 85,7% de les actuacions, quan el 2000 eren només el 5% i el 2006 el 33%, el que ha incidit d'igual manera en la millora de la supervivència fins a situar Catalunya com una de les millors regions d'Europa en l'atenció d'aquesta malaltia, han defensat els responsables de la conselleria. Des de la implantació del Codi infart, s'ha incrementat la proporció de pacients amb infart que han rebut algun tipus de tractament de reperfusió (restauració del subministre sanguini al teixit cardíac afectat), especialment pel que fa al tractament òptim (l'angioplàstia primària) i, segons les dades preliminars de l'Enquesta de mortalitat hospitalària, s'ha produït una reducció significativa de la mortalitat. Durant l'any 2011, prop del 93% dels pacients tractats a través del Codi infart, han rebut algun tipus de tractament de reperfusió. Això suposa un increment notable (l'any 2000 només es reperfonien un 63% i l'any 2006 un 79%). Cal destacar també que s'ha assolit un 85,7% de reperfusió amb angioplàstia primària entre els infarts tractats en el Codi infart (l'any 2000 aquesta proporció de tractament era del 5% i en el 2006 del 33%). 

F. Benejam
13/02/2012