dimecres, 16 de setembre del 2015

Lleure Salvatge

Relat de l'experiència dià­ria amb l'alcohol i les dro­gues de grups d'adolescents a València

Beuen fins que cauen borratxos i volen imitar els comportaments més desbocats del botellot 


Els menors surten actualment menys que els seus pares, però consumeixen alcohol més compulsivament.

És gairebé migdia i el Rubén escriu un missatge en el grup de Whatsapp: "Ei, baixeu tres euros cadascú". Té 15 anys, s'acaba de llevar, i espera que els amics que han rebut el missatge -d'entre 13 i 16 anys- l'hi responguin. Tot seguit tots confirmen, i una hora més tard se citen davant el super­ mercat. És dissabte i gaudeixen dels últims dies de platja en una població a tocar de València. Però el que avui fan és el mateix que han fet gairebé tots els dies durant els dos mesos de vacances. Són dotze en el grup, tot i que de vegades han arribat a ser vint. És gairebé hora de dinar i esperen que arribi l'Angel, que té 18 anys. Ell serà l'encarregat d'anar al su­ permercat i comprar l'alcohol, vodka i rom, emportar-se'l i guar­dar-lo.

Ja a la tarda, el Rubén torna a enviar un altre missatge: "Al parc a les 11". Van arribant en grups de dos i tres, i tothom porta bos­ses de plàstic amb Coca-Cola, Fan­ta i altres refrescos ensucrats. L'Àngel porta l'alcohol. Quan hi són tots, fan les barreges en garrafes de plàstic. Les ampolles de vidre amb alcohol han quedat buides.

El ritual, a partir d'ara, és beu­re, parlar i beure. No hi ha músi­ca de fons, ni cap altre mena de distracció. L'Àngel porta també alguns porros. Alguns i algunes beuen compulsivament. El parc és a la vora d'un passeig marítim, per la qual cosa la seva diversió queda a la vista de tothom. "No us fa por que us cridin l'atenció?" Riuen. Continuen bevent i dos d'ells comencen a patir els efectes de l'alcohol. "Aquest ja ha tingut gairebé un coma etílic", comenta la Rosa entre rialles. Al cap de dues hores, la majoria estan, lite­ralment, borratxos. Alguns vomi­ten.

El metges alerten del consum Compulsiu de marihuana barrejat amb alcohol en nois cada vegada més joves. Foto: Mark Bunch Reuters
Benjamín Climent és el cap de toxicologia de l'hospital General de València. "No és que atenguem més casos de comes etílics que altres anys, potser sí, ens falten es­tadístiques; però el que sí que és cert és que els que ingressen cada vegada són més joves". Climent no oculta la preocupació:"La seva cultura de l'alcohol ja no és la nostra cultura. Imiten patrons que ens recorden les borratxeres salvatges dels turistes del nord d'Europa. Quan parlo amb ells m'adono que no són conscients dels riscos d'aquestes borratxeres per a la seva salut".

Vicente Pizcueta és un dels que millor coneixen la cultura del lleure. Va ser director de dues dis­coteques valencianes emblemàti­ques als anys vuitanta: Barraca i Chocolate. És filòsof i abandera des de fa anys l'associació Contro­la Club, que té com a objectiu, en­tre d'altres, advertir dels riscos del consum d'alcohol i les dro­gues. "Jo no crec que hagi baixat l'edat de consum d'alcohol, sem­pre diem el mateix, i si fos així, estarien bevent els nadons; fins i tot sabem que surten menys al carrer que la nostra generació. Però ha canviat la manera de consumir-lo, ara és tot més salvatge, no hi ha un procés d'iniciació a l'alcohol, sinó que es fiquen de ple en el consum, i d'una manera més com­pulsiva, fins a caure borratxos".

Pizcueta mostra unes dades del Centre d'Investigacions Socio­lògiques (CIS) realment inquie­tants: l'any 2001 la percepció de la problemàtica de les drogues a Es­panya ocupava el tercer lloc; l'any 2015 ocupava el lloc 32.

Consol Guerri, cap del labora­tori de patologia cel·lular del Cen­tre d'Investigació Príncipe Felipe, ha investigat a fons els efectes de l'alcohol en els joves i n'ofereix al­gunes dades: l'última enquesta es­tatal sobre ús de drogues en estudiants d'ensenya­ ments secundaris mostra que la prevalença del consum d'alcohol entre els joves de 14-18 anys és de 81,9°/o, i que l'edat mitjana d'inici del consum és de 13-14 anys.

El seu article científic, amb el doctor Jorge Montesinos, Conse­qüències neuropatològiques i con­ductuals de l'abús d'alcohol du­rant l'adolescència és demolidor. "El consum abusiu d'alcohol du­rant l'adolescència altera la ma­duració i plasticitat del cervell, causa deficiències cognitives i conductuals en l'adolescent i aug­menta el risc d'un posterior abús i dependència a l'alcohol". Consue­lo Guerri ho adverteix: "Les auto­ritats se n'han de preocupar més, informar, formar, o perdrem molts joves".

Salvador Enguix
13/09/2015
La Vanguardia