dijous, 29 d’octubre del 2015

L'«Operació Dignitat» se salda amb 37 detinguts i l'alliberament de dues dones

L'Operació Dignitat es va iniciar el passat 24 d'octubre per uns 200 agents a onze prostíbuls de l'Alt Empordà

La macrobatuda contra el tràfic de dones portada a terme la matinada del passat 24 d'octubre per uns 200 agents a onze prostíbuls de l'Alt Empordà s'ha saldat finalment amb 37 detinguts i 363 víctimes potencials, segons informa avui la Policia Nacional.

L'operació, que es va iniciar de matinada i es va prolongar durant hores, la van dur a terme uns 200 agents de la Unitat contra les Xarxes d'Immigració i Falsedat Documental (UCRIF) de la Policia Nacional, ha acabat amb 37 persones detingudes com a presumptes autores de delictes de tracta d'éssers humans, prostitució i contra els drets dels treballadors.

En el marc de l'operació "Dignitat" es van inspeccionar onze clubs de cites de Roses, Figueres i la Jonquera (Alt Empordà), i es va identificar 363 víctimes potencials de tracta. A més, dues dones van ser alliberades dels seus proxenetes i acollides per una ONG especialitzada.

Més de deu mesos d'investigacions, dirigides pel Fiscal en Cap de Girona, van culminar amb un operatiu en el qual van participar més de 200 policies, que van comptar amb la col·laboració de dotze inspectors de treball i de personal especialitzat d'ONG de suport a les víctimes de tracta.

Els especialistes policials en la lluita contra l'explotació sexual de dones van centrar les seves investigacions en les organitzacions i grups dedicats a l'explotació sexual de dones de diferents nacionalitats, principalment romaneses, que operaven en diferents clubs de cites després d'observar indicis que apuntaven a les condicions costoses, desproporcionades o abusives a les quals eren sotmeses les víctimes, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat personal o econòmica.

Aquesta actuació policial es va estendre a més a totes aquelles persones que protegeixen i emparen aquestes organitzacions beneficiant-se econòmicament de les seves víctimes, a les quals acullen als seus locals de contactes sense concedir-los cap dret laboral o social, incorrent sistemàticament en un delicte contra els drets dels treballadors.

Un cop marcats els objectius es va procedir a la inspecció dels locals i, amb el suport dels inspectors de treball, es va entrevistar de forma individualitzada les dones que hi havia als clubs per identificar les víctimes de tracta i explotació sexual, així com l'existència d'altres conductes delictives.

Després de les seves declaracions, es va poder identificar els propietaris o encarregats dels locals de contactes que presumptament s'estarien beneficiant econòmicament de les dones, així com els que les mantenien en els locals sense garantir els seus drets laborals o socials.

Com a conseqüència d'aquestes actuacions, es va detenir un total de 26 persones i es va identificar 363 víctimes potencials de tracta.

També des del començament de les investigacions i fins a la fase final de l'operatiu desplegat el cap de setmana passat, la Policia Nacional ha realitzat onze detencions més en el marc de l'operació "Dignitat" i ha alliberat dos joves de nacionalitat romanesa, que van ser acollides per una ONG especialitzada.

De forma paral·lela al dispositiu de control sobre els onze clubs de cites s'ha desenvolupat una altra actuació dirigida a identificar potencials víctimes de tracta en situació de risc d'explotació, en aquest cas entre les dones que estaven exercint la prostitució a les vies públiques, carreteres, glorietes i rotondes de la N-II de les mateixes localitats on eren els clubs inspeccionats.

Els agents han detectat així 33 víctimes potencials més de tracta, a les quals s'ha informat dels beneficis a què poden acollir-se d'acord amb el que preveu la llei de protecció a les víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual i la Llei d'Estrangeria.

Clans romanesos i búlgars es reparteixen la prostitució a l'Empordà

Des que el 2007 la Policia Nacional va desarticular les bandes russes que hi operaven ha estat un territori molt cobejat
Les carreteres de l´Alt Empordà suposen un important negoci per als proxenetes. En la imatge, dues meretrius esperant clients (arxiu). Conxi Molons
La batuda el passat cap de setmana en onze bordells de l'Alt Empordà amb la identificació de 396 prostitutes i la detenció de vuit persones no suposa que el Cos Nacional de Policia hagi deixat al marge la prostitució de carretera. Al contrari, té perfectament identificades les bandes de proxenetes que es reparteixen el pastís. En l'actualitat cinc clans romanesos i búlgars s'han dividit la comarca.

La pressió del Cos Nacional de Policia (CNP) per eradicar l'explotació sexual a la província s'està notant amb força els darrers mesos. L'exemple més recent és l'Operació Dignitat, que el cap de setmana passat va culminar amb una batuda en onze clubs de l'Alt Empordà, la identificació de 396 prostitutes i la detenció de vuit persones. Però això no evita que la Brigada Contra el Tràfic d'Éssers Humans del CNP tingui els ulls posats també en les carreteres i rotondes de la comarca, controlades per clans romanesos i búlgars que es reparteixen el mercat del sexe. Un negoci que provoca víctimes de forma permanent. Sols l'any passat la Fundació Apip-Acam va atendre 111 prostitutes que treballaven només als carrers de la Jonquera i s'estima que hi ha un miler de dones oferint-se en carreteres i clubs.

La Policia Nacional té identificats cinc clans que s'han repartit les carreteres altempordaneses en cinc zones: tres per a les famílies romaneses i dues per a les búlgares. L'acord entre proxenetes va ser essencial per mantenir la pau entre els clans mafiosos i poder beneficiar-se simultàniament de l'explotació sexual sense trepitjar-se el territori. Hi havia hagut episodis de tensió entre clans quan alguns macarrons búlgars, que havien sortit de la presó el 2012, van tornar a l'Empordà per recuperar el control sobre zones on ara operaven els romanesos.

El problema de l'Alt Empordà és que es tracta d'un punt calent de prostitució que sempre ha estat molt disputat per màfies i rufians de països de l'Est que han volgut establir aquí el seu domini. Fins a l'any 2007, les carreteres estaven controlades per una banda criminal russa que la Policia Nacional va desarticular detenint dotze persones (Operació Poal).

Amb els russos fora de joc, un grup búlgar va ocupar el buit de poder i es va ensenyorir de les carreteres i rotondes on hi havia el negoci, que van seguir omplint de prostitutes fins l'any 2012, quan els agents nacionals van tornar a donar un altre important cop a les màfies sexuals de l'Empordà escapçant aquesta banda i detenint setze persones (Operació Danubi).

De nou, la comarca quedava en territori de ningú i els romanesos van apropiar-se ràpidament de les places fortes de la prostitució de carretera. Però només fins que els proxenetes búlgars van començar a sortir de la presó -hi eren de forma preventiva- i van reclamar el territori. Les dispustes entre clans van acabar amb l'actual situació de repartiment.

El control
La vigilància policial de les carreteres va en paral·lel al control sobre els prostíbuls perquè la policia no descarta l'existència de transvasament de prostitutes de les carreteres als clubs. No ho descarta perquè ja ha comprovat que existeix, la darrera vegada el 2013, quan va alliberar una jove romanesa disminuïda psíquica a qui feia quatre anys que obligaven a prostituir-se en clubs i carreteres de l'Empordà. Entre els vuit detinguts, hi havia un perillós proxeneta romanès que agredia amb un pal de golf les noies que estaven sota el seu control.

És previsible, doncs, que l'Operació Dignitat no quedi tancada amb l'actuació del cap de setmana.

Martí Santiago
29/10/2015