dijous, 9 de maig del 2013

Salven la vida a un fetus que patia una malformació a la laringe operant-lo al ventre matern

L'operació, que és la primera d'aquest tipus al món, l'ha fet un equip de l'Hospital Clínic i de Sant Joan de Déu.
 
Gonzalo, de deu mesos, amb la seva mare Maria José i l'equip mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona i Sant Joan de Déu
El petit Gonzalo ja té deu mesos. Els seus pares, Maria José i Francisco, de Cartagena, asseguren que és "un regal", "un miracle". Quan des de la seva Cartagena natal els van derivar a Sant Joan de Déu, no imaginaven que el tipus malformació que patia el fetus podia operar-se al ventre de la mare. És el primer cop al món que s'aconsegueix amb èxit.

El fetus patia una obstrucció completa de la laringe que produeix greus danys i causa la mort o sequel·les molt greus en tots els casos. Sense teràpia fetal, el nadó no hagués sobreviscut. El nen ja té 10 mesos i pot fer vida normal.

La idea de perforar la laringe -en el moment de l'operació només mesurava dos mil·límetres- per salvar la vida del fetus s'havia intentat sense èxit en tres ocasions els últims deu anys per altres equips. "Quan vam acabar l'operació vam mostrar alegria continguda davant dels pares però al despatx ens vam posar a donar salts en pensar que l'havíem salvat", ha explicat el cap de cirurgia fetal del Clínic i Sant Joan de Déu, Eduard Gratacòs.

L'embaràs va seguir el seu curs normal i setze setmanes després de l'operació, que es va fer en la setmana 20 de gestació, va néixer el nadó al seu hospital de Cartagena. El Gonzalo va pesar 2.850 grams.

Lara Bonilla
09/05/13