divendres, 18 de maig del 2012

Ampliar l´hemodinàmica del Trueta evitarà trasllats



L'ampliació d'horari al servei d'hemodinàmica de l'hospital Trueta de Girona evitarà que cada any uns 90 gironins que pateixin un infart agut de miocardi hagin d'anar a Barcelona per rebre tractament. A partir de l'octubre, la unitat estarà en funcionament 12 hores al dia, els 365 dies l'any. Així, doblarà el nombre d'hores d'atenció passant de 40 setmanals a 84. 

L'objectiu principal de la mesura és millorar el temps de reacció en casos de pacients amb infarts que necessitin angioplàsties, un tècnica que fan en aquesta unitat i que consisteix en desobstruir alguna artèria del cor. A la regió sanitària de Girona hi ha uns 650 infarts anuals, dels quals uns 290 podrien necessitar aquest tractament.

Actualment, la unitat d'hemodinàmica del Trueta presta servei de dilluns a divendres de 8 a 3 del matí i també dues tardes a la setmana. Amb aquesta ampliació d'horari, els pacients podran rebre tractaments hemodinàmics de dilluns a diumenge 12 hores al dia. Això representa doblar el nombre d'atenció a la setmana perquè, a partir de l'ocubre, passaran de les 40 hores setmanals a 84.

A la regió sanitària de Girona es produeixen cada any uns 650 infarts aguts de miocardi. No tots els infarts obliguen a activar el Codi Infart, un protocol d'actuació urgent que va entrar en funcionament l'1 de juny del 2009 i que fixa activar els serveis d'emergències quan un pacient és sospitós de tenir un infart i poder avaluar ràpidament si fent-li una angioplàstia primària -el tractament per desobstruir artèries- a alguna unitat d'hemodinàmica poden frenar el progrés de l'infart.

Segons els experts, les primeres 2 hores són clau en els pacients que pateixen un infart de miocardi agut i, per això, el Departament de Salut ha decidit ampliar l'horari al Trueta per millorar la capacitat de reacció durant el dia. El Sistema Emergències Mèdiques (SEM) trasllada els gironins que necessiten una angioplàstia urgent fora de l'horari del Trueta a l'hospital de la Vall d'Hebron. Amb l'ampliació d'horari, Salut calcula que cada any hauran de traslladar 90 pacients menys a Barcelona de forma urgent, sovint activant l'helicòpter medicalitzat.

Dels 650 infarts aguts de miocardi que hi ha cada any a la regió sanitària de Girona, uns 290 són susceptibles d'activar el Codi Infart. Des que es va posar en marxa aquest protocol, 615 gironins l'han fet activar, dels quals 280 han estat atesos al Trueta i 160 són de la zona de l'Alt Maresme i han rebut tractament al seu hospital de referència, el Germans Trias i Pujol. No tots els casos que activen el Codi Infart acaben rebent tractament hemodinàmic.

La unitat d'hemodinàmica del Trueta realitza cada any unes 1.800 exploracions cardiològiques a pacients amb patologies coronàries. A més de servir per diagnosticar, també fan teràpies com la introducció d'Stent, una espècie de malla sintètica que introdueixen a través d'un catèter per obrir artèries obstruïdes. Aquest és el tractament que es fa en la majoria de casos d'activació del Codi Infart.

Aquest servei va entrar en funcionament el setembre del 2004 i està equipada tecnologies modernes de diagnòstic per la imatge i digitalització. La unitat va suposar una inversió d'1,1 MEUR (milions d'euros).

ACN
18/05/2012