dissabte, 14 de gener del 2017

La tinta dels tatuatges pot comportar riscos sanitaris

La Comissió Europea adverteix que els colorants poden degradar-se en la pell pel sol 

La tinta utilitzada per fer tatuatges conté pigments de baixa puresa, no fabricats específicament per decorar la pell ni autoritzats per al seu ús en cosmètica i que poden produir riscos per a la salut, segons un informe de la Comissió Europea, al qual ha tingut accés Efe.

L'estudi, que analitza la seguretat dels tatuatges i dels maquillatges permanents, revela que la majoria de les tintes utilitzades per tatuar s'importen dels Estats Units i que es pot produir la degradació dels seus colorants en la pell, particularment durant l'exposició als rajos del sol o els rajos ultraviolats, així com al làser.

Gairebé el 80% d'aquests colorants utilitzats en els tatuatges són orgànics i més del 60% són pigments azoics, alguns dels quals poden alliberar aminoàcids aromàtics cancerígens, adverteix el document.

L'informe també assegura que en el mercat europeu s'han trobat productes per tatuar o de maquillatge permanent que contenien substàncies químiques perilloses.
L'Executiu comunitari indica que, segons les estadístiques, a prop del 12% dels europeus i del 24% dels ciutadans dels Estats Units estan tatuats.

Segons l'informe, Espanya figura entre els països de la Unió Europea (UE) amb una legislació més estricta a l'hora de regular els tatuatges, a l'establir límits a certes impureses en les tintes, o tenir una llista negativa per a alguns colorants.
Adverteix, d'altra banda, de l'escassa informació disponible, per exemple, sobre les complicacions derivades dels tatuatges, al no existir una recopilació sistemàtica de dades.
No obstant, assenyala que la majoria de les reclamacions estan relacionades amb el procés de curació, tot i que al voltant del 5% de les persones tatuades es poden produir infeccions bacterianes.

Possibilitat d'al.lèrgies
També adverteix de la possibilitat d'al·lèrgies i d'una hipersensibilitat. "Algunes reaccions, freqüentment exacerbades per l'exposició al sol, són impredictibles" i poden aparèixer a vegades després de dècades, segons la CE.
Altres efectes adversos, com els desordres en la pigmentació de la pell, "poden afectar entre el 5 i el 15% dels pacients que utilitzen una teràpia de làser, que no sempre és efectiva a l'hora d'eliminar totalment els tatuatges no desitjats", adverteix l'informe.

Els efectes potencials de l'exposició als químics presents en les tintes a llarg termini "encara es desconeixen" i poden ser importants en un temps, a causa de l'alt nombre de persones tatuades. 

La CE conclou que fan falta mètodes analítics harmonitzats per estudiar les tintes d'aquests productes i que s'haurien d'actualitzar els requisits vigents per als productes químics i el seu etiquetatge.Així mateix, demana bones pràctiques per a la bona fabricació de les tintes per tatuar i de directrius sobre la seva avaluació de riscos, i en particular dels seus ingredients, en particular dels colorants.

Diferents legislacions
També alerta de la fragmentació que existeix al mercat a causa de les diferents legislacions, que fan que alguns productes es puguin vendre en uns països de la UE però no en altres, cosa que pot tenir un impacte en la protecció dels consumidors.

Les conclusions de l'estudi tenen per objectiu aportar a la CE proves científiques per decidir si fan falta mesures a nivell de la Unió per garantir la seguretat de les tintes i els processos que se segueixen per tatuar o portar a terme un maquillatge permanent.
En l'actualitat no hi ha una legislació específica europea sobre els tatuatges i encara que algunes substàncies químiques estan prohibides perquè poden entrar en contacte directe amb la pell, aquestes normes no s'apliquen a les tintes per tatuar.

El Periódico
10/01/17