dimecres, 4 de juny del 2014

El 80% de la humanitat és intolerant a la lactosa

Oriol Sans, intolerant a la lactosa 
Tinc 46 anys. Sóc de Barcelona. Sóc consultor en comunicació. Estic casat i tinc dos fills, Mariona (8) i Jan (5). Política? No em defineixo. Sóc catòlic no practicant. El 34% dels espanyols té algun grau d’intolerància a la lactosa. No sóc estrany: el normal sóc jo!

Mai beu llet?
Mai! Ni formatge, nata, iogurt, mantegues ni derivats de lactis o que els continguin. 

No li agraden? Sí, però m’emmalalteixen! Visc sa des que vaig deixar de prendre’ls. 

Quan? 
Fa 15 anys: em van diagnosticar intolerància a la lactosa. Jo tenia 32 anys... i llavors jo no era una persona!

Què vol dir?
Estava fet un cromo, una despulla, no servia per a res: diarrees, flatulències, recargolaments, rinitis, conjuntivitis, erupcions, al·lèrgia, principi d’asma, fatiga, artritis al genoll... La meva vida era una ruïna!

I tot això per culpa dels lactis?
Vaig prescindir de lactis, i em vaig curar de tots els meus mals! La culpable: la lactosa.

Què és la lactosa?
El sucre de la llet, unió d’una molècula de glucosa i una altra de galactosa.

A molta gent se li posa bé.
El seu intestí prim segrega l’enzim lactasa: descompon la lactosa. I ja separades, glucosa i galactosa són digeribles. Si no, no.

I vostè no té l’enzim lactasa.
I la lactosa arriba a l’intestí gros, incapaç d’assimilar-la. I la rebutja: diarrees, mal de panxa, gasos, distensió abdominal...

Tot un quadre.
Ja el vaig patir de petit, i d’adolescent, més.

Quins primers símptomes recorda?
Bevia el meu got de llet del matí, anava a escola, i a mig matí... ganes d’anar al vàter!

A mi em passava igual.
Ja adolescent no bevia llet, però van empitjorar els símptomes. Avui sé que era l’entrepà de formatge, la mozzarella de la pizza, la beixamel de la lasanya o els canelons...

I no va sospitar llavors?
No! Anava de metge en metge, fet pols: traumatòleg, al·lergòleg, pastilles... Un digestòleg em va diagnosticar colitis ulcerosa. Fins que vaig topar amb un bon digestòleg i em va fer el test d’intolerància a la lactosa. Hi ha diversos graus: el meu va sortir altíssim!

Què significa això?
Com menys lactasa, més intolerància a la lactosa. Molta gent té poca lactasa... o gens, com jo! Vivia amb l’intestí inflamat, permeable a molècules inflamatòries.

A molta gent li passa, em diu?
I la majoria no en són conscients! Un 34% de la població espanyola pateix algún grau d'intolerància a la lactosa, ho sàpiga o no.

Un 34%! Sí que és molta gent...
Segons l'Agència Europea de Seguretat Alimentària, els països mediterranis som a la franja intermèdia d'intolerància.

Varia segons les poblacions?
Només un 10% dels nòrdics és intolerant a la lactosa..., mentre un 90% d'asiàtics i africans és intolerant.

Un és 90%!
Convida un japonès a beure llet i veuràs la seva cara un d’espant... Avui sé que el 80% de la humanitat és intolerant a la lactosa, així que... jo no sóc estrany! El normal sóc jo! 

Però en néixer mamem...
Com tots els mamífers, de nadons segreguem l'enzim lactasa..., que anem perdent en créixer. Tots els mamífers es deslleten adults i tots deixen de beure llet quan son adults! 

Però els nòrdics la de toleren bé, em diu...
Dependents de la llet de vaca durant generacions, van sobreviure millor els qui millor digerien la lactosa, i això s'hereta.

I llet els de mediterranis no vam dependre de la llet de vaca?
Poc, fins que la industrialització lletera ens l’ha ficat a casa: la llet, en només 150 anys, va passar de consum local a consum global! Per això les intoleràncies. El 70% d’afroamericans és intolerant a la lactosa.

És igual amb la llet d’ovella o cabra?
També contenen lactosa... Ara comencen a elaborar-se llets sense lactosa...

Deu estar content.
No, vaig ben alerta: hi ha molta llet amagada en molts aliments!

En quins?
En embotits (fuets, xoriços, botifarrons d’arròs...), pernil dolç, patates xips amb sabors, brioixeria, purés de patates, plats precuinats, gelats, pans, dentifricis, medicaments, boletes d’homeopatia...

Què cal fer, llavors?
Etiquetar bé! Indicar el percentatge de lactosa en cada producte alimentari, per prevenir els intolerants. Com a Espanya no és encara obligatori, ara promoc entre la indústria alimentària un segell: “Sense lactosa”.

Seria possible curar la intolerància a la lactosa?
No, però ja disposem d’unes pastilles per tenir bons nivells de l’enzim lactasa durant unes hores i dinar tranquils.

Com incorpora calci a la seva dieta?
L’ametlla crua porta el doble de calci que la llet! I fruits secs, bròquil, vegetals... Una dada: els països que més llet beuen són els que més osteoporosi pateixen! Pero no en tenen a l’Àfrica i Àsia, on no beuen llet.

Hi ha res que l’amoïni, ara?
Sí, ara sembla que el Govern xinès vol introduir la llet de vaca a la Xina, no sé per què..., i els xinesos són molt intolerants a la lactosa! Serà catastròfic...

Víctor-M. Amela
03/06/14
La Vanguardia