dimecres, 24 de juny del 2015

Un estudi analitzarà els beneficis del suc de taronja per a la hipertensió

El CTNS de Reus busca 250 voluntaris per participar en la investigació

El treball, amb un pressupost de més de mig milió de dòlars, està finançat per un consorci de Florida

Es necessiten voluntaris lleugerament hipertensos, però que no es mediquin. Durant tres mesos, aquests voluntaris, 252 en total, beuran mig litre de suc de taronja natural al dia. I durant aquest període els científics realitzaran sis controls, un dels quals serà amb esmorzar inclòs. L’objectiu del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) és avaluar l’efecte de l’hesperidina –un component del suc– sobre la pressió sanguínia. El centre reusenc ha guanyat el concurs internacional convocat pel Florida Department of Citrus i finançat amb mig milió de dòlars al qual es van presentar una dotzena de centres europeus i americans.

Els 252 voluntaris beuran al dia mig litre de suc de taronja natural. Foto: Vicenç Llurba
“Han valorat el disseny del nostre projecte científic, amb una mostra d’individus elevada per donar potència a la mostra i perquè apliquem diferents tècniques d’anàlisi”, explica Lluís Arola, director del CTNS. La proposta suposa la realització de més de 1.700 consultes de seguiment, l’anàlisi de més de 26.000 mostres de plasma i el consum de més de 7.000 litres de suc de taronja 100% natural procedent de Florida. A Reus el suc que es repartirà entre els voluntaris arribarà concentrat i congelat.

El Florida Department of Citrus dels Estats Units va convocar la licitació internacional l’any passat i fa dos mesos el CTNS va firmar el contracte. La investigació –que suposa una inversió de 536.000 dòlars– està finançada per un consorci internacional: el Citrus Health Claim Initiative, format per l’Estat de Florida, l’Associació Internacional de fabricants de sucs (a través de la seva filial europea AIJN) i els productors més importants de cítrics i sucs del Brasil, que canalitzen així la seva estratègia científica internacional.

El CTNS utilitzarà diversos marcadors bioquímics per avaluar l’efecte de l’hesperidina sobre la pressió sanguínia. El seu estudi proposa una intervenció nutricional en paral·lel, amb cegament doble controlat amb placebo. Els voluntaris beuran mig litre de suc diari durant dotze setmanes i abans de començar l’estudi, durant l’estudi i al final de l’estudi s’avaluaran diversos paràmetres antropomètrics, bioquímics i de salut. “També farem una aproximació nutrigenòmica, utilitzant tècniques òmiques per obtenir una visió global del que passa a escala bioquímica al nostre organisme”, afegeix Arola. Aquesta proposta va convèncer el consorci internacional.

El CTNS, que és una fundació privada sense ànim de lucre impulsada per ACCIÓ, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i un total de setze empreses i institucions, elabora des de fa set anys estudis sobre aliments: tant pot ser que en comprovin l’eficàcia com que n’analitzin els ingredients funcionals o de toxicitat. Realitzen estudis de cèl·lules en animals, en persones i bioinformàtics, “per explicar l’efecte d’un principi actiu en el conjunt d’un sistema biològic i poder interpretar el seu mecanisme d’acció”, apunta Arola. Pel seu volum i per la inversió que representa, l’estudi sobre el suc de taronja és el més ambiciós que ha abordat fins ara el CentreTecnològic de Nutrició i Salut. El projecte ja té l’aprovació del Comitè Ètic d’Investigació de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i un equip dirigit per la doctora Rosa Solà, de la URV, està buscant i seleccionant els 252 voluntaris. Per això s’ha mobilitzat la xarxa de metges d’atenció primària que habitualment participen en aquest tipus d’estudis aportant els voluntaris, que no cobren.

“L’estudi començarà el mes de setembre que ve perquè, durant l’estiu, els hàbits alimentaris acostumen a canviar”, explica Lluís Arola. Durant un any i mig es treballarà amb els voluntaris -en grups reduïts- i durant l’any i mig següent es treballaran les dades per poder presentar l’estudi el setembre de l’any 2017.

Sara Sans
22/06/2015