dimecres, 18 de maig del 2016

Vacunes: mites i realitats

En els últims temps s'han estès falses creences sobre les vacunes que poden resultar perjudicials per als nens

L'ús de les vacunes és un dels aspectes mèdics que més polèmica ha suscitat en els últims temps. La negativa d'alguns pares a vacunar els seus fills ha provocat que s'estenguin alguns mites sobre les vacunacions. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) ha intentat aclarir les falsedats que hi ha sobre aquest tema.

Les Vacunes tenen efectes secundaris que resulten perjudicials a llarg termini. FALS
L'OMS assegura que les vacunes són "molt segures" i que "és més probable patir un trastorn greu per una malaltia que es pot prevenir mitjançant vacunació que per una vacuna". Per a això, posa els casos de la poliomielitis, que pot provocar paràlisi, i el xarampió, que pot causar encefalitis i ceguesa.
Així mateix, la parotiditis i la rubèola poden comportar pneumònies i infeccions, a més de les malalties esmentades, problemes que "es poden prevenir mitjançant les vacunes".
L'OMS indica que encara que un sol cas de trastorn greu o defunció per vacunes "ja és massa", els beneficis de les vacunes superen aquest risc "de sobres", atès que sense elles "es produirien molts trastorns i defuncions".

Si als nens se'ls administra més d'una vacuna de forma simultània, s'incrementa el risc d'efectes secundaris nocius. FALS
Els nens estan exposats a centenars de substàncies estranyes que activen el sistema immunitari, recorda l'OMS, per la qual cosa l'administració simultània de diverses vacunes no té efectes secundaris. "Un nen està exposat a moltíssims més antígens com a conseqüència d'un refredat comú o una faringitis, que per les vacunes", insisteix l'Organització Mundial de la Salut, que assenyala que la presa al mateix temps de dues vacunes redueix les injeccions i les molèsties per al nen, a més de suposar un estalvi de diners.

Les Vacunes provoquen autisme. FALS
El 1998, un estudi que establia un possible vincle entre les vacunes del xarampió i la rubèola, d'una banda, i l'autisme, de l'altra, va aixecar la inquietud entre molts pares. L'OMS assegura que aquest estudi "contenia greus irregularitats" i va ser retirat. Per l'OMS, "no hi ha proves científiques d'una relació entre aquesta vacuna i l'autisme o trastorns autistes".

Les Vacunes prevenen malalties que ja estan pràcticament eradicades en el món desenvolupat. FALS
L'OMS admet que les malalties prevenibles amb vacunes són "poc comuns en molts països", però recorda que els agents infecciosos que les causen "segueixen circulant" en algunes parts d'un món "summament interconnectat". Raons per les que defensa un programa actiu de vacunacions: "Hi ha dos motius fonamentals per a vacunar-: protegir-nos a nosaltres mateixos i protegir els que ens envolten".

La Vacuna combinada contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, així com la vacuna antipoliomielítica, poden provocar la síndrome de mort sobtada del lactant. FALS
Per l'OMS, "no hi ha una relació causal" entre l'administració de les vacunes i la mort sobtada del lactant, malgrat que aquestes vacunes s'hagin pres en un període en què el nadó pot patir la síndrome. Per a l'Organització Mundial de la Salut, les "defuncions per SIDS són casualment coincidents amb la vacunació i haguessin ocorregut encara que no s'haguessin administrat les vacunes"

Les Vacunes no són necessàries perquè la higiene i el sanejament faran desaparèixer malalties com el xarampió, la rubèola i la parotiditis. FALS
Interrompre els programes de vacunació faria que les malalties contra les que lluiten tornarien a aparèixer. Moltes malalties infeccioses es poden propagar amb independència de la higiene que es mantingui. "Si les persones no estiguessin vacunades, algunes malalties que s'han tornat poc comuns, com ara la poliomielitis i el xarampió, reapareixerien ràpidament", diu l'OMS.

Redacció
17/05/2016