dimarts, 30 d’abril del 2013

Vuit de cada deu pacients a l´UCI sobreviuen a un accident greu

El cinturó de seguretat o el casc han fet més tractables els politraumatismes

Aproximadament vuit de cada deu pacients que ingressen a les UCI per politraumatismes greus en hospitals gironins sobreviuen. Són les dades que ha donat Josep-Maria Sirvent, cap del servei de l'UCI de l'hospital Trueta en el marc de la campanya "UCI és Vida", que s'ha celebrat aquesta setmana a Girona.

Actualment, gràcies als avanços en els sistemes de monitorització i suport vital s'ha afavorit i permet una major supervivència en aquest tipus de pacients. Així, "fa quatre anys la mortalitat girava al voltant del 22% aproximadament, avui s'ha reduït fins al voltant d'un 15%" va explicar Sirvent. Això també es tradueix en el fet que en els últims quatre anys s'ha produït un descens del 50% en el nombre absolut d'ingressos per politraumatisme greus procedents d'accidents.

Les patologies habituals dels pacients ingressats per accident viari són fractures d'extremitats i pelvis i traumatismes cranials i toràcics. La conscienciació sobre l'ús del cinturó de seguretat ha aconseguit reduir la incidència de traumatismes cranioencefàlics, que s'ha derivat cap als toràcics, més fàcilment tractables.

Aquestes dades van ser presentades durant la presentació de la campanya "UCI és Vida", que busca conscienciar de la feina dels professionals intensivistes per millorar la tranquil·litat de pacients i familiars. Aquest és el missatge que volen transmetre la Societat Espanyola de Medicina Intensiva (SEMICYUC) i CareFusion al seu pas per Girona.

La campanya va consistir en un autobús adaptat en el qual els assistents van poder comprovar de primera mà com és el dia a dia en una UCI. Els gironins que s'hi van acostar van poder plantejar els seus dubtes i rebre informació de la mà del personal especialitzat, que va mostrar com són els protocols d'actuació i el funcionament de les seves eines més freqüents. Durant la jornada a Girona, els metges intensivistes van fer la seva pròpia celebració del dia de Sant Jordi repartint roses i llibres sobre la RCP a tots els que es van acostar a conèixer de primera mà les activitats de la campanya.

Després del seu pas per Girona, l'autobús seguirà el seu camí per les ciutats de Castelló, Múrcia i després de 2.800 km, finalitzarà el seu recorregut a Màlaga.

DDG/Girona
27/04/13