dimarts, 28 de juliol del 2015

La salut és la millor inversió

El cardiòleg Valentí Fuster explica davant una audiència d’executius quins són els beneficis importants a llarg termini

La majoria d’homes espanyols més grans de 45 anys tenen danys a les artèries que poden portar a un infart

Més de la meitat dels homes de 45 a 49 anys –un 51%, per ser exactes– tenen danys en almenys dues de les sis artèries principals de l’organisme, el que els exposa a tenir un infart o un ictus en els anys següents. Entre els 50 i 54 anys, el percentatge puja el 72%. Són resultats d’un estudi realitzat a Espanya i dirigit pel cardiòleg Valentí Fuster que s’ha publicat aquest any a la revista científica Circulation. El mateix Fuster va presentar dimarts els resultats davant d’una audiència d’executius, gran part dels quals està en la franja d’edat de 45 a 54 anys, a l’auditori de La Caixa.

El problema, va afegir el cardiòleg, és que aquests homes no saben que tenen les artèries fetes malbé i, com que encara no han patit cap símptoma de malaltia cardiovascular, no són conscients de tenir un problema de salut. El dia que arriben els símptomes, com que no se senten vulnerables, solen reaccionar tard i malament.

Fuster va explicar la seva experiència amb executius de Wall Street com a cardiòleg de l’hospital Mount Sinai de Nova York, del qual és director mèdic. “Et truquen i et diuen: ‘Doctor, tinc un dolor intens al pit, què faig?’. Els dius: ‘Vingui a l’hospital tan aviat com pugui’. I et contesten: ‘És que ara tinc una reunió, puc venir demà?’. Sembla una broma, però no ho és. Converses com aquesta les he tingudes moltes vegades”. L’explicació, segons Fuster, que també és director general del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) a Madrid, és que no se senten vulnerables. I això, paradoxalment, els fa més vulnerables.

A l’estudi publicat a Circulation hi han participat 4.184 persones sense símptomes de malaltia cardiovascular. S’han analitzat amb tècniques d’imatge l’estat de les artèries en sis punts del cos: l’aorta a l’abdomen, les coronàries al cor, les dues caròtides al coll que porten sang al cervell i les dues femorals a l’altura del maluc que porten sang cap a les cames.

Els resultats en dones són una mica menys dolents que en homes: un 33% té almenys dues artèries deteriorades en la franja d’edat de 45 a 49 anys, i un 42% en la franja de 50 a 54. Però això es deu, va recordar Fuster, al fet que les hormones segregades pels ovaris fins a la menopausa tenen un efecte protector sobre les artèries. Amb els anys, l’aterosclerosi progressa també en les dones i les malalties del sistema circulatori es converteixen en la primera causa de mort.

“El problema dels executius és que no tenen temps de cuidar-se”, va dir Fuster als assistents a la conferència, la majoria treballadors de La Caixa. “Vostès en saben molt més que jo d’economia. Deixin-me que els ho digui com a amateur. La millor inversió que vostès poden fer és la salut”, va afegir el cardiòleg, qui defensa que cada persona sigui capaç de decidir com viu la seva vida en lloc de fer només el que els altres esperen d’ella.

Isidre Fainé, president de La Caixa, va dir en presentar Fuster que “les idees que defensa el nostre convidat reflecteixen els valors de la nostra empresa”. Fainé va destacar la capacitat de lideratge del cardiòleg, que “sempre ha estat capaç de crear equips”, i va defensar –en la mateixa línia que Fuster– que “per dirigir un grup de persones cal saber respectar la llibertat i la responsabilitat de cada persona”.

Josep Corbella
24/07/2015
La Vanguardia