dijous, 14 de maig del 2015

Com es poden evitar els riscos del sedentarisme?

L'acumulació de proves que demostren que seure molta estona és dolent per a la salut fa que molts es preguntin com evitar els riscos del sedentarisme. Cal posar-se drets de tant en tant? Caminar? Fer salts? Un nou estudi aporta una solució interessant: uns pocs minuts dedicats a caminar són suficients per contrarestar els efectes negatius de treballar asseguts.

Com tots sabem, estar asseguts durant molta estona incrementa els riscos de patir diabetis, malalties cardiovasculars, obesitat, malalties renals i, fins i tot, mort prematura. Aquests riscos no s'eviten encara que es faci exercici si, posteriorment, la major part de la jornada la passem asseguts en una cadira. En un nou i significatiu estudi que serà publicat al juny a 'Diabetologia', els científics han arribat a la conclusió que per cada hora que un adult amb sobrepès passa mirant la televisió s'incrementa en un 3,4% el risc de patir diabetis. La majoria dels participants en l'estudi miraven unes tres hores de televisió al dia.

Què podem fer per reduir el temps que passem asseguts?
Malgrat aquests advertiments, resulta poc efectiu limitar-se a recomanar a la gent que s'aixequi de les cadires i s'estigui dreta tot el dia. Els que tenim experiència treballant drets som coneixedors de l'impacte que això pot tenir en tota mena d'aspectes, des de l'habilitat d'escriure correctament en un teclat fins a la productivitat, per no parlar dels efectes en les lumbars. Tenint en compte això, què podem fer per reduir el temps que passem asseguts?

Per respondre a la pregunta, científics de la Universitat de Utah a Salt Lake City i altres institucions van estudiar la informació recollida en l'enquesta de salut i nutrició dels Estats Units, que cada any pregunta a tota mena de ciutadans sobre els seus hàbits alimentaris i esportius i sobre com se troben i quin tipus de vida segueixen. Més recentment, 3.626 homes i dones que han participat en l'estudi, la majoria amb un bon estat de salut, han dut a sobre un petit ordinador que controla tots els seus moviments.

Els científics van seguir el dia a dia de totes aquestes persones en funció de diferents nivells: un nivell baix d'activitat (seure), activitats lleugeres (caminar per una habitació) o intenses (córrer). La majoria dels participants en l'estudi es van passar el dia asseguts.

Els científics també van mesurar el nombre de participants morts en els quatre anys següents al període analitzat. Ho van fer per contrastar aquestes dades amb les estadístiques sobre morts prematures, i per veure fins a quin punt seure més o menys hores havia estat un factor important a l'hora d'incrementar el risc de mort prematura, així com determinar la importància de fer alguna activitat diferent de la de seure. En definitiva, el que volien els investigadors era veure quina era l'activitat que més assegurava una vida llarga: estar dret, caminar o córrer. La conclusió a la qual van arribar va ser del tot inesperada.

La importància de caminar uns minuts
Una activitat de baixa intensitat, com estar dret, no té cap efecte en el risc de morir. Les persones que van passar uns quants minuts cada hora dretes, en comptes d'assegudes, no van mostrar cap tendència a viure més que les que sempre estaven assegudes. Però les que es van aixecar i van caminar durant uns minuts van allunyar de forma substancial el risc de morir. De fet, un simple passeig de dos minuts cada hora feia disminuir un 33% les possibilitats de patir una mort prematura, comparat amb les persones que seien durant hores seguides. Els científics van trobar que el risc de morir es redueix quan es fa un exercici moderat, tot i que el nombre de participants que corrien o feien algun tipus de salt era tan petit que resulta complicat treure'n conclusions estadístiques.

Srinivasan Beddhu, catedràtic de medicina de la Universitat de Utah i autor principal de l'estudi, descriu la troballa com a "prometedora", sobretot pel fet que els beneficis són acumulatius. Algú que ja camina durant dos minuts cada hora, i que hi afegeix dos minuts més –la qual cosa vol dir que passa quatre minuts menys assegut– redueix encara més el risc de patir una mort prematura. Segons Beddhu, el motiu té a veure amb l'equilibri energètic. Caminar incrementa el nombre de calories que cremem, la qual cosa contribueix a la pèrdua de pes i a altres canvis metabòlics, la qual cosa té una relació directa amb el risc de morir. El catedràtic adverteix que això no vol dir que caminar redueix el risc, simplement vol dir que els dos factors estan associats.

En qualsevol cas, els possibles beneficis de caminar més sovint per l'oficina semblen molt seductors, mentre que els riscos semblen limitats, sobretot si convides el teu cap a caminar amb tu, per demostrar que et preocupes pel seu benestar.

Gretchen Reynolds
The New York Times
13/05/2015