dijous, 29 de maig del 2014

Deixar de fumar pot millorar la salut mental

Els professionals de la salut que tracten a les persones amb problemes psiquiàtrics solen passar per alt els hàbits de fumar dels seus pacients, assumint que és millor fer front en primer lloc a la depressió, l'ansietat o els problemes d'abús de substàncies. Una nova investigació de l'Escola de Medicina de la Universitat de Washington en St. Louis, Estats Units, mostra que les persones que lluiten amb problemes de l'estat d'ànim o addicció poden deixar de fumar de forma segura i que deixar l'hàbit està associat amb una millor salut mental.

"Els metges tendeixen a tractar la depressió i els problemes de dependència de l'alcohol o de drogues primer, permetent que s'"automediquin" amb cigarrets si és necessari", afirma la investigadora principal, Patricia A. Cavazos-Rehg. "Se suposa que els problemes psiquiàtrics són més difícils de tractar i que deixar de fumar por interferir amb el tractament", agrega.

Però a l'estudi, publicat a l'edició digital de 'Psychological Medicine', Cavazos-Rehg, professora assistent de Psiquiatria, ha descobert que renunciar o reduir significativament el tabaquisme s'ha relacionat amb una millora dels resultats de salut mental. Deixar de fumar completament o reduir a la meitat el número de cigarrets que es fumen al dia s'ha associat amb un menor risc de trastorns de l'estat d'ànim com depressió, així com una menor probabilitat de problemes d'alcohol i drogues.

"No sabem si la seva salut mental millora primer i després ells estan més motivats per deixar de fumar o si deixar de fumar condueix a una millora de la salut mental", reconeix Cavazos-Rehg. "Però de qualsevol forma, els nostres resultats mostren una forta relació entre deixar de fumar i una millor perspectiva psiquiàtrica", afegeix.

A més, els autors creuen que els greus riscos per la salut associats amb el tabaquisme fan que sigui important pels metges treballar amb els seus pacients en que deixen de fumar, independentment d'altres problemes psiquiàtrics.

Cavazos-Rehg i seu equip han analitzat els qüestionaris recollits com part de L''Estudi Epidemiològic Nacional sobre Alcohol i Condicions Relacionades'. En la dècada de 2000, poc menys de 35.000 persones van ser enquestades i, com part de l'estudi, van contestar a preguntes sobre la beguda, el tabac i la salut mental en dues entrevistes realitzades amb tres anys de diferència.

Els científics es van centrar en les dades de 4.800 fumadors diaris. Els que tenien alguna addicció i altres problemes psiquiàtrics en el moment de la primera enquesta eren menys propensos a tenir aquests mateixos problemes tres anys després si havien deixat de fumar i els que havien patit problemes psiquiàtrics a l'inici de l'estudi eren menys propensos a desenvolupar aquests problemes més endavant si havien deixat l'hàbit.

En el moment de la primera entrevista, aproximadament el 40 per cent dels fumadors diaris van patir trastorns de l'estat d'ànim o d'ansietat o havien passat per aquests problemes. A més, al voltant del 50 per cent dels fumadors diaris va patir problemes d'alcoholisme i un 24 per cent, problemes de drogues.

El 42 per cent dels que van continuar fumant durant els anys entre les dos enquestes van patir trastorns de l'estat d'ànim en comparació amb el 29 per cent de les persones que van deixar de fumar. Els problemes amb l'alcohol van afectar al 18 per cent dels que havien deixat de fumar en comparació amb el 28 per cent dels que seguien amb el tabac i els problemes d'abús de drogues afectaven només al 5 per cent dels que havien deixat el tabac en comparació amb el 16 per cent que continuava fumant.

29/05/14