dimarts, 18 de desembre del 2012

Bufandes per al laboratori

Set mares canvien productes de fabricació pròpia per donacions directes a la investigació de Sant Joan de Déu
Se senten agraïdes al centre

L'Estela va perdre el seu fill fa dos mesos,
però continua fent bufandes 
Foto: A. Salamé
Va amunt i avall amb les agulles de fer mitja, la llana i les bufandes que ella mateixa i més de 30 amigues tricoten per encàrrec, “a canvi de donacions” que van directament al laboratori d'oncologia pediàtrica de l'hospital Sant Joan de Déu. Estela Campañà forma part d'un grup de set mares de fills amb càncer que dediquen tot el temps que poden i més a recaptar fons per a una causa ben clara: fer possible que cada cop més nens que pateixen aquesta malaltia es puguin curar. El fill de l'Estela, el Pol, no va arribar a temps. Fa només dos mesos que va morir, als 20 anys, a causa d'un sarcoma d'Ewing diagnosticat quan en tenia 14. “Va lluitar i va viure en positiu fins a l'últim dia”, afirma l'Estela. Ella va aprendre aquesta actitud del seu fill i, tot i la seva mort recent, continua fent bufandes i bosses perquè altres nens aconsegueixin allò pel que va lluitar durant tants anys el Pol.

Com l'Estela, sis mares més –la Maria, la Glòria, la Pepi, la Lili, l'Olga i la Sílvia– també treballen intensament per aconseguir fons per al laboratori. Una fa bufandes; una altra, clauers; l'altra, polseres... Fa un any van sumar esforços i juntes han posat en marxa un bloc (http://porlainvestigaciondelcancerinfantil.blogspot.com.es/p/por-la-investigacion-del-cancer.html) en què expliquen tot el que fan i per què i com es poden fer les donacions. Com si fossin formiguetes, amb la seva empenta i tenacitat han aconseguit recaptar quantitats molt importants per fer possible el funcionament diari del laboratori. L'any passat, durant la campanya de Nadal, l'Estela va reunir 13.000 euros amb les seves bufandes i una altra mare que fa polseres ja en porta uns 30.000 aquest any.

El vincle i l'agraïment que senten aquestes dones cap a l'equip d'oncologia de l'hospital Sant Joan de Déu que dirigeix el doctor Jaume Mora és tan fort que, malgrat que cinc d'elles han perdut els seus fills, continuen col·laborant per finançar la recerca en càncer infantil. “S'ha creat com un cordó umbilical entre nosaltres per tot el que aquestes persones ens han donat”, afirma l'Estela. “Van fer l'impossible perquè el meu fill superés la malaltia. Com no els he d'ajudar?”, afegeix.

El doctor Mora confirma el paper decisiu que aquestes mares i les famílies en general juguen a l'hora de fer realitat la recerca. “Tenim el laboratori al costat de l'hospital i les famílies veuen el dia a dia de forma molt directa. S'hi involucren perquè saben que els seus fills se'n beneficiaran, que podran viure més i millor. Les famílies són el nostre millor aliat”, afirma el doctor.

M. C.
16/12/2012