dimarts, 8 d’abril del 2014

Descobreixen que una proteïna alterada desencadena el Parkinson

Un escàner cerebral a un pacient amb la malaltia de Parkinson
Un equip d'investigadors liderats des del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha descobert com es desencadena i s'estén el Parkinson, una malaltia degenerativa que per ara no té cura. La responsable és una proteïna alterada, l'alfa-sinucleïna, que s'estén cèl·lula per cèl·lula.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van extreure la proteïna del cervell de pacients amb Parkinson que havien mort i la van injectar al cervell d'animals d'investigació. Al cap d'uns mesos, aquests animals ja presentaven símptomes de la malaltia.

Actualment, els tractaments per al Parkinson intenten controlar-ne els símptomes, però la malaltia continua avançant: Hi ha neurones que moren i altres tenen acumulacions anormals d'aquesta proteïna, que fins ara no se sabia gaire bé quina funció tenia i que han vist que és la responsable de l'inici de la malaltia. L'esperança ara és poder trobar un tractament per frenar aquesta malatia neurodegenrativa.

Noves perspectives terapèutiques
"Els resultats obren noves perspectives terapèutiques, ja que, actuant disminuïnt la quantitat d'aquesta proteïna agregada, o bé impedint que aquesta proteïna passi d'una cèl·lula a l'altra, es podria potencialment aturar la progressió de la malaltia", ha explicat Miquel Vila, professor d'ICREA i director del grup de recerca de malalties neurodegeneratives del VHIR.

Vila creu que el descobriment reforça la idea que la malaltia del Parkinson es podria iniciar per l'entrada per via digestiva o bé per via intranasal d'aquesta proteïna anòmala que acaba arribant al cervell.

Ara, el pas següent és investigar per què s'acumula aquesta proteïna, si es torna nociva ja dins de l'organisme o bé hi intervenen factors ambientals. Seria la manera de poder fer prevenció.

L'equip del doctor Vila ja està investigant en aquest sentit, per descobrir quin és l'origen de la malaltia. Això beneficiaria sobretot les persones amb risc de tenir Parkinson però que encara no l'han desenvolupat.

08/04/14