dimarts, 12 de juny del 2012

Un nou fàrmac contra el càncer de mama porta la quimioteràpia a la cèl·lula tumoral

Homenatge als supervivents de càncer
La farmacèutica suïssa Roche ha desenvolupat una innovadora teràpia contra el càncer de mama, el TDM-1, cridada a "revolucionar" el tractament d'aquesta malaltia ja que, per primera vegada, agrupa en una única molècula un agent biològic que fa de "cavall de Troia" o "míssil teledirigit" per a una potent quimioteràpia que s'allibera a l'arribar a la cèl·lula tumoral. 

Aquest avanç, que ha protagonitzat la sessió plenària del Congrés de la Societat Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO, en les seves sigles en anglès) que s'està celebrant a Chicago, actua contra un subtipus del càncer de mama, el subtipus HER-2 positiu, que suposa fins al 20 per cent d'aquests tumors. No obstant això, el mecanisme d'acció utilitzat representa "una nova forma d'abordar el càncer", com va assenyalar Joan Albanell, del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar de Barcelona, qui ha participat en el desenvolupament a Espanya d'aquesta teràpia experimental. Albanell no descarta que aquesta pugui ampliar-se en el futur com a primera opció terapèutica d'aquest tipus de càncer o en altres en els quals també juga un paper clau el HER2, com en els tumors gàstrics. En concret, la molècula incorpora la teràpia biològica que fa 10 anys va revolucionar el tractament d'aquesta malaltia, el "trastuzumab", comercialitzat com "Herceptin" també per Roche, i recupera la potent quimioteràpia DM1, que es va desenvolupar fa 20 anys però que no s'utilitzava des d'aleshores per l'alta toxicitat que comportava. 

"És 20 vegades més potent que moltes de les quimioteràpies que s'usen actualment, per això a l'administrar-se de manera convencional els efectes secundaris eren molt alts", va explicar Albanell. No obstant això, la seva unió al trastuzumab permet portar aquesta quimioteràpia fins a la membrana de la cèl·lula tumoral i, una vegada allà, s'allibera. "Els beneficis són espectaculars, al temps que es minimitzen els efectes secundaris per a aquestes pacients", va afegir el cap de la Unitat de Mama de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Javier Cortés. 

Amb participants espanyols 
Els resultats presentats a ASCO per demostrar la seva eficàcia corresponen a l'estudi internacional Emilia, que ha inclòs més de mil pacients en fase metastàtica que van patir una recaiguda després d'un primer tractament i en el qual han participat investigadors i pacients d'hospitals com La Paz de Madrid, l'esmentat Vall d'Hebron, l'Arnau de Vilanova de Lleida o l'Institut Valencià d'Oncologia. 

En concret, els resultats han demostrat com aquest fàrmac, que s'administra per via intravenosa una vegada cada tres setmanes, aconsegueix endarrerir l'evolució del tumor una mitjana de 9,6 mesos, enfront dels 6,4 mesos que aconsegueix la teràpia estàndard. A més, la tolerància ha estat molt bona, com prova que en només un 15 per cent de les pacients va caldre baixar les dosis i tan sols un 4 per cent va abandonar l'estudi.

Europa Press
5/06/2012