dijous, 30 d’agost del 2012

Els sensepapers hauran d'acreditar tres mesos d'empadronament per accedir a la sanitat a Catalunya

Salut crearà un document específic i renovable d'un any de durada per donar cobertura a les 600.000 persones que el govern espanyol expulsa del sistema, de les quals 180.000 són estrangeres. 
La Generalitat no tem un efecte crida
El decret espanyol deixa 600.000 ciutadans
sense atenció sanitària. A la foto, un CAP a Salt
 

Foto: Cèlia ATSET
La conselleria de Salut crearà un document específic, al marge de la targeta sanitària, per donar cobertura a les 600.000 persones que segons el Govern quedaran al marge del sistema arran del decret aprovat pel govern espanyol.

El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, ha confirmat que "cap immigrant quedarà desatès a la sanitat pública", tot i les restriccions imposades des de Madrid. Per obtenir el document, la Generalitat reclamarà als sensepapers que acreditin la seva identitat, que faci almenys tres mesos que estan empadronats i que acreditin documentalment o amb una declaració jurada que tenen uns ingressos inferiors a la renda bàsica per a la inclusió i protecció social. El topall dels tres mesos d'empadronament evitarà, segons el Govern, el turisme sanitari. La Generalitat, a més, cobrarà l'atenció sanitària als països d'origen dels ciutadans estrangers, tinguin o no un conveni establert per fer-ho.

El nou document específic per als que s'hagin quedat fora del sistema tindrà un any de durada i inclourà la prestació farmacèutica amb copagament del 40%. El primer any donarà dret a atenció primària i atenció urgent, i per a l'atenció especialitzada caldrà una altra autorització: la d'una comissió formada per personal mèdic. Al cap d'un any es podrà renovar la targeta i s'hi afegirà l'atenció especialitzada.

Salut xifra en 600.000 les persones que es quedarien sense cobertura sanitària, segons el nou decret, i 180.000 són estrangeres. La conselleria creu que la majoria de persones de nacionalitat espanyola que se'n quedarien fora –professionals liberals que no han cotitzat, religiosos o persones sense recursos– podran continuar mantenint la targeta sanitària actual quan regularitzin la seva situació a l'INSS. Salut estableix un període transitori de sis mesos perquè adaptin la seva situació al que estableix el CatSalut. Durant aquest període podran continuar accedint al sistema sanitari com fins ara.

En roda de premsa, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha dit que no preveu un efecte crida pel fet que Catalunya sigui de les poques comunitats autònomes que donarà cobertura als sensepapers. Andalusia, el País Basc, Astúries i Navarra també es neguen a complir el decret. Ruiz ha dit, però, que si es produeix l'efecte crida "ja l'abordarem".

El Govern certifica, per tant, la seva negativa a deixar sense atenció sanitària pública els immigrants sense papers. Els metges també s'han rebel·lat contra el decret del govern espanyol que restringeix als immigrants l'accés a la sanitat i alerten que poden revifar malalties infeccioses, com la tuberculosi. En un article publicat a l'ARA, el president del Col·legi de Metges, Miquel Vilardell, així com metges d'atenció primària i d'hospitals públics, ja van anunciar que incompliran el decret i continuaran atenent immigrants sense papers sense demanar-los si tenen o no targeta sanitària.

Lara Bonilla
30/08/2012
Ara.cat