dimarts, 1 de juliol del 2014

Els comunistes ens van robar la bandera dels pobres

El Papa afirma que la corrupció política creix durant els “canvis d’època”

El Pontífex esmenta la conferència sobre les metròpolis que organitza Sistach a Barcelona per la tardor

Francesc, un papa especialment orgullós del seu títol de bisbe de Roma, li devia una entrevista al diari de la capital per excel·lència, Il Messaggero. Finalment va accedir a parlar en exclusiva per al diari i va reiterar, amb accents nous, les seves conegudes opinions sobre temes socials i sobre la reforma a l’Església

El papa Francesc, ahir a l’àngelus al Vaticà, va insistir que la primera obligació d’un polític és “tutelar el bé comú”

Davant les preguntes sobre les acusacions que vegades rep, sobretot en el món anglosaxó, en el sentit que és un pontífex d’actituds comunistes, populistes i fins i tot d’exaltació del pauperisme, Jorge Mario Bergoglio va contestar: “Jo dic només que els comunistes ens van robar la bandera. La bandera dels pobres és cristiana. La pobresa és al centre de l’Evangeli”. El Papa va citar Mateu 25 i les benaurances. “Els comunistes diuen que tot això és comunista –va agregar–. Sí, esclar, vint segles després. Se’ls podria dir, quan parlen: vosaltres sou cristians (rialles)”.

La vaticanista d’Il Messaggero va preguntar molt al Papa sobre la degradació moral de Roma i sobre la corrupció. Francesc va insistir que la primera obligació dels polítics és “tutelar sempre el bé comú”, inclosa “la custòdia de la vida humana, la seva dignitat”. El Pontífex va admetre que havia reflexionat molt sobre el fenomen de la corrupció. La seva conclusió va ser que “molts mals creixen sobretot durant canvis històrics”. “Estem no tant en una època de canvis com en un canvi d’època –va dir–. I per tant, es tracta d’un canvi de cultura; precisament en aquesta fase emergeixen coses d’aquest tipus. El canvi d’època alimenta la decadència moral, no només en política, sinó també en la vida financera i social”.

El Papa es va mostrar molt interessat pels problemes específics de les grans metròpolis, per exemple, l’existència de tribus juvenils urbanes. Francesc va esmentar la conferència “que farem a Barcelona al novembre” (organitzada per l’arxidiòcesi), precisament sobre la pastoral de les metròpolis, un projecte que il·lusiona el cardenal Lluís Martínez Sistach.

En un to molt humil, el Pontífex va treure importància a la seva empremta personal en els canvis que promou a la cúria romana i a l’Església catòlica en general. Segons ell, es limita a seguir el seu estil de Buenos Aires i a posar en pràctica les peticions que van fer els cardenals a les reunions prèvies al conclave. “No he fet res jo sol”, va emfatitzar.

El Papa, que va anul·lar divendres la visita que tenia prevista al policlínic Gemelli, a causa d’una indisposició, va presidir ahir amb normalitat l’oració de l’àngelus, a la plaça de Sant Pere. Després de l’oració va parlar de l’Iraq i va expressar la seva esperança que “es pugui preservar la unitat nacional i evitar la guerra”.

Eusebio Val
30/06/14