dimecres, 2 de novembre del 2016

Vigilància extra per prevenir agressions sexuals a Girona

La policia local augmenta el nombre d'efectius de paisà durant les Festes de Sant Narcís
La meitat de les víctimes d'aquests tipus de delictes són dones d'entre 16 i 30 anys
El barracó de la Policia Local de Girona que hi ha muntat a tocar de les fires Foto: JORDI SOLER
Girona se suma a altres consistoris de l'Estat en la lluita contra els abusos i les agressions sexuals, i per això reforça la vigilància en zones determinades de la ciutat durant les Festes de Sant Narcís. A banda d'augmentar el nombre d'agents, un fet habitual en grans esdeveniments, es fa una tasca específica de conscienciació i prevenció d'aquests delictes. Es tracta d'un programa en què la policia dóna consells per minimitzar els riscos de patir una agressió sexual, com ara anar acompanyat i no transitar per carrers poc il·luminats, però també s'informa de les conseqüències a possibles agressors.

En aquest sentit la sotsinspectora de la policia local de Girona, Irene Alcaide, explica que cal deixar clar els graus de responsabilitat: “Cal saber que, si una persona és testimoni d'una agressió o un abús sexual i no ho denuncia, també és un delicte.” Amb tot, la sotsinspectora recorda que el primer que s'ha de fer si algú ha patit una agressió o un abús sexual és anar o a un centre mèdic o a qualsevol cos policial.

Alcaide també ha explicat la diferència entre un abús i una agressió. La sotsinspectora assenyala que els tocaments no permesos són un delicte, però “si s'hi introdueix la força” passen a ser una agressió sexual i la pena és més important. Entre les accions preventives que s'han pres hi ha la de repartir tríptics on es donen els consells bàsics a seguir i les pautes d'actuació en cas d'haver patit una agressió o un abús sexual. Accions com ara no rentar-se fins després que un metge hagi visitat la víctima i anar amb la mateixa roba a l'exploració.

Per la seva banda, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, ha explicat que creien que era necessària aquesta campanya i així afegir-se a altres ciutats de la resta de l'Estat. “La voluntat és fer arribar a la gent que cal viure les festes amb civisme i responsabilitat”, ha comentat Madrenas.

Els furts són comuns
Alcaide ha explicat que durant les Fires de Girona el delicte més comú són els furts i els robatoris. La sotsinspectora assenyala que en grans concentracions de gent és el més habitual. “És el delicte més fàcil per la distracció de la víctima”, comenta Alcaide, que alerta que sempre cal tenir vigilades les bosses de mà.

Amb tot, Alcaide reconeix que durant les festes la feina de la policia és més complicada sobretot perquè molts dels actes estan diversificats. Això fa que hi hagi grans concentracions de persones en molts punts diferents de Girona. Un dels punts que s'han reforçat per Fires són els controls d'alcoholèmia que es fan en diverses zones de la ciutat i amb coordinació amb els Mossos d'Esquadra.

LES FRASES
Si algú és testimoni d'una agressió o un abús sexual i no ho denuncia, també és un delicte
Irene Alcaide
SOTSINSPECTORA DE LA POLICIA LOCAL DE GIRONA

La voluntat és fer arribar a la gent que cal viure les festes amb civisme i responsabilitat
Marta Madrenas
ALCALDESSA DE GIRONA

Gerard Vilà
31/10/2016