dimecres, 24 d’octubre del 2012

La llet de mares donants ja ha arribat a més de cent nadons

Són la versió actualitzada de les dides. Dones que, mentre alleten els seus nadons, decideixen donar llet materna perquè altres nounats en situació de risc puguin tirar endavant. Des que va entrar en funcionament, ara fa gairebé un any i mig, el banc de llet materna de Catalunya ja ha registrat més de 300 donants i ha recollit un miler de litres de llet, dels quals uns 300 s'han distribuït a diverses unitats de neonatologia catalanes. Gràcies a aquestes dides modernes, un centenar de nadons extremament prematurs o de baix pes (nascuts amb menys de 32 setmanes de gestació o amb menys d'1,5 quilos) que no podien ser alletats per les seves mares han tingut l'oportunitat de gaudir dels beneficis de la llet materna durant els primers dies de vida. 

La llet que arriba al banc és analitzada, pasteuritzada i congelada abans de
ser subministrada a les maternitats que ho sol·liciten 

Foto: Quim Puig
“Gairebé totes les maternitats que tenen unitats de neonatologia han contactat amb nosaltres i, malgrat la crisi econòmica, ens continuen demanant llet quan ho necessiten”, afirma la directora del banc, Gemma Valeta. Els neonatòlegs són els encarregats de prescriure la llet materna als nadons considerats d'alt risc. “És molt important que aquests nens prenguin llet materna durant les primeres hores de vida i, de vegades, les mares encara no en tenen o no en tenen prou, per exemple, en el cas d'un part múltiple”, explica Valeta.

La doctora Marta Camprubí, neonatòloga de l'hospital Sant Joan de Déu, destaca que el principal benefici que aporta la llet materna a aquests nadons tan fràgils és el seu contingut en immunoglobulines, fonamental per al desenvolupament del sistema immunològic. “Les llets artificials estan molt ben formulades, però les immunoglobulines només estan a la llet materna, no es poden fabricar”, insisteix Campubrí.

Un altre avantatge que la llet materna ofereix als nounats d'alt risc és l'aportació de factors de creixement que ajuden al desenvolupament de l'intestí, encara molt immadur en aquests nadons. De fet, diversos estudis han demostrat que la llet materna no només redueix el risc d'infeccions i d'al·lèrgies, sinó també d'una afecció molt greu, l'enterocolitis necrosant, en què el teixit intestinal es necrosa.

“La millor llet per a un nadó sempre serà la de la seva mare”, aclareix la doctora. Però, en el cas de nens molt prematurs, en què les mares no sempre poden alletar durant els primers dies, la llet de donant esdevé un tresor.

El banc català depèn del Banc de Sang i Teixits i recull llet de donants de tot el país. Les dones guarden la llet que s'extreuen en recipients subministrats pel mateix banc i l'emmagatzemen al congelador de casa fins que el banc la recull a domicili.

Un cop al laboratori, tota la llet s'analitza més d'un cop (es descarten totes les unitats on es detecta contaminació per virus i bacteris i les que no arriben a un mínim valor proteic) i es pasteuritza. Segons la directora del banc, el procés de pasteurització només fa perdre el 4% de les propietats de la llet. Ja pasteuritzada, la llet es congela a -80ºC –temperatura que permet més d'un any de conservació– en espera de ser distribuïda.

Tot i que la llet procedent del banc és unes vuit vegades més cara que la llet de fórmula per a prematurs, la doctora Camprubí destaca que, al final, surt a compte. Els beneficis que aporta es tradueixen en menys despesa per als hospitals. “Podem començar a alimentar els prematurs abans. Reduïm els dies d'ingrés i de nutrició parenteral. També baixen força les infeccions i les complicacions.”


-80º
graus centígrads és la temperatura a què es congela la llet materna al banc. Es pot conservar més d'un any.

50
litres de llet d'entre 30
i 40 donants es recullen
cada mes de mitjana. La
donació es manté estable.

Una alternativa eficaç i rendible
Tot i els costos que implica la recollida, el processament i la distribució de la llet materna procedent de donants, l'existència dels bancs de llet suposa un “estalvi important” per a la sanitat. Segons un estudi nord-americà, per cada euro invertit en llet humana, s'estalvien entre 6 i 19 euros derivats de complicacions i de l'estada dels nadons en unitats neonatals. Espanya és encara un dels estats europeus amb menys bancs de llet materna. N'hi ha sis en total, i alguns, a diferència del banc català, que és comunitari, estan ubicats en hospitals i només serveixen pacients ingressats en el mateix centre. De moment, el banc de llet materna de Catalunya només subministra unitats de neonatologia del país, però, segons la directora, estan preparats per atendre demanda de fora.


Marta Ciércoles
22/10/2012