dimarts, 27 de maig del 2014

El Papa promet "tolerància zero" amb els abusos sexuals a l'Església


El papa Francesc ha defensat aquest dilluns el celibat per als sacerdots, però ha afirmat que "la porta està sempre oberta" al canvi. "El celibat no és un dogma de fe", ha dit el Pontífex als periodistes a l'avió que el portava de tornada a Roma, després de la seva visita a Terra Santa, en què ha aconseguit que Mahmud Abbàs i Shimon Peres acceptin reunir-se al Vaticà per parlar sobre la pau entre palestins i israelians. En una llarga conversa amb la premsa, el Papa ha abordat també el tema "gravíssim" dels abusos sexuals a nens per part de sacerdots i ha anunciat un trobada amb víctimes al Vaticà. Francesc també s'ha referit amb preocupació al problema de l'atur juvenil a Espanya.

Al ser preguntat sobre si l'Església algun dia podria permetre que els sacerdots es casessin, com ja passa en altres Esglésies cristianes, Francesc ha insistit a deixar la porta oberta a un canvi, amb comentaris similars als que ja va fer quan era arquebisbe de Buenos Aires. "El celibat és una regla de vida que aprecio molt i crec que és un regal per a l'Església, però ja que no és un dogma, la porta sempre està oberta", ha assenyalat. El pronunciament papal es produeix després que fa uns dies un grup de 26 dones li escrivissin una carta per sol·licitar-li una revisió de la disciplina del celibat, ja que han viscut o viuen una relació sentimental amb un sacerdot i voldrien fer-ho sense amagar-se'n. A l'Església catòlica de ritu llatí, el celibat eclesiàstic, és a dir, la renúncia al matrimoni i la promesa de castedat, és obligatori per als sacerdots des del II Concili de Laterà, el 1139.

Sobre l'escàndol dels abusos sexuals a nens per part de sacerdots, Francesc ha afirmat que són un crim comparable amb les "misses satàniques" i ha anunciat una primera trobada amb vuit víctimes al Vaticà, que tindrà lloc a principis del mes de juny. Aquestes persones es reuniran amb el Papa i participaran en la seva missa matutina. Serà la primer cita d'aquest tipus del seu pontificat.

El Papa ha advertit que tindrà "tolerància zero" amb qualsevol persona de l'Església que hagi abusat de nens, inclosos els bisbes. Al ser preguntat sobre si actuaria contra els bisbes que van ser acusats d'abús sexual, el Pontífex ha insistit que "no hi haurà protegits" ni hi haurà privilegis. "L'abús sexual és un crim horrible, perquè un sacerdot que fa això traeix el cos del Senyor. És com una missa satànica", ha reiterat.

L'atur juvenil a Espanya ha estat un altre dels temes que ha abordat el Pontífex. Així, ha criticat "el sistema econòmic inhumà" que causa nivells d'atur juvenil que arriben "a Espanya al 50%, a Andalusia al 60%", i ha afirmat que aquestes situacions són un exemple de la cultura de "l'exclusió".

En aquest sentit, ha assenyalat que l'actual sistema econòmic està centrat "en els diners, no en la persona humana". "Aquest sistema exclou per mantenir-se. S'exclou els nens, el nivell de naixements no és elevat; també els vells, amb l'eutanàsia oculta; les medicines es donen només fins a cert punt. I s'exclou els joves", ha enumerat. D'aquests ha advertit que "és tota una generació de persones que ni estudien ni treballen. Aquesta cultura de l'exclusió és gravíssima".

27/05/14