diumenge, 21 d’octubre del 2012

Estrès, una "epidèmia" que ja afecta un de cada tres europeus.

El 30% dels treballadors europeus pateix estrès laboral, el que té un cost econòmic de 20.000 milions d'euros i fa que sigui considerat com una «epidèmia del segle XXI».Aquest és una de les dades de l'Agència Europea per a la Seguretat i la Salut en el Treball, aportats avui per la presidenta de la Societat Castellana de Medicina i Seguretat del Treball i presidenta del XIV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina i Seguretat del Treball i III Congrés Internacional de Prevenció de Riscos Laborals, Benilde Serrano.

Benilde Serrano va explicar que aquest tipus de trastorns d'origen psicosocial i laboral, relacionat fonamentalment amb l'estrès, té un cost econòmic de 20.000 milions d'euros als sistemes sanitaris, ja que afecta a quaranta milions de treballadors europeus. En comparació amb altres països, Espanya té aquesta assignatura pendent, ha ressaltat Serrano, qui s'ha referit a la importància que té formar metges i empreses per fer un diagnòstic precoç d'aquest problema.

A més, va continuar, es va agreujant per la crisi econòmica, la incertesa laboral i els horaris, «que van alterant la conducta dels treballadors». Encara que és difícil de diagnosticar, perquè es donen casos en què es simula, cal la conscienciació per tallar com més aviat, ha dit Serrano, que ha afegit que només el 26% de les empreses europees han tractat aquest tema i a Espanya no s'arriba a aquest percentatge.

Les recomanacions per prevenir l'estrès laboral són establir una bona organització del treball, que els comandaments s'impliquin i que s'implanti la prevenció. El president de la Societat Espanyola de Medicina i Seguretat del Treball, Pedro González de Castro, ha mostrat el seu convenciment que «en època de crisi és quan cal dir alt i clar que l'estalvi està en la prevenció i el cost en la no prevenció».

El Congrés, el segon que acull el recentment estrenat Palau de Congressos de Toledo, se celebrarà fins divendres vinent amb la previsió de presentar unes 100 comunicacions.


EFE/DdG
18/10/2012
Diari de Girona