dijous, 29 de novembre del 2012

La sida es manifesta en forma de tuberculosi en un de cada tres casos

L'ONU vol reduir a la meitat les morts per tuberculosi en pacients amb VIH

La coinfecció amb VIH i tuberculosi apareix en un de cada tres casos. Aquests pacients, a més, desenvolupen més ràpid la sida i per això és primordial començar el tractament tan aviat com es pugui.

La relació entre sida i tuberculosi és més que evident. La primera manifestació de la sida en una tercera part de la població infectada amb VIH a l'Estat -la xifra és similar a Catalunya- és la tuberculosi. D'aquest 30%, la meitat (14,8%) tenen tuberculosi pulmonar, que és la que es desenvolupa exclusivament als pulmons, i l'altra meitat (14,7%), extrapulmonar, que és quan el bacil emigra dels pulmons a qualsevol altre òrgan del cos i desenvolupa allà la malaltia. "La tendència a escala mundial és que les persones infectades amb VIH manifestin la sida per primera vegada cada cop més amb tuberculosi", diu Jesús Edison Ospina, coordinador del programa d'agents comunitaris de salut de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. La pneumònia, la candidiasis esofàgica, la síndrome caquèctica per VIH (pèrdua patològica de pes) i la toxoplasmosi cerebral són algunes de les malalties tradicionalment indicatives de sida, però en els últims anys s'ha vist un augment de la coinfecció amb tuberculosi.

El motiu, segons Ospina, és que "hi ha una associació molt forta entre VIH i tuberculosi amb pobresa, desigualtat i precarietat socioeconòmica". La coinfecció de tuberculosi i VIH dificulta el tractament, que també és més llarg. Primer se'ls tracta contra la tuberculosi -si generalment el tractament dura uns sis mesos, en el cas de les persones amb VIH es pot doblar la durada-, ja que tenen una afectació immunitària important. "El tractament de tuberculosi en aquests pacients és molt més complex i més llarg perquè sovint se'ls han de donar dosis menors de medicació perquè el fetge no se'n ressenti tant", diu Ospina. Un cop s'ha controlat la tuberculosi, se'ls comença a tractar també amb antiretrovirals. La meitat dels pacients infectats amb VIH i tuberculosi són estrangers i està molt associat "a precarietat social i econòmica", diu Ospina. "Hi ha un percentatge important de persones sense sostre i sense feina", afegeix. A més, hi ha un retard important en el diagnòstic. Quan arriben al sistema sanitari ja estan "molt tocades de salut". I això té conseqüències directes sobre la supervivència del pacient. A més de l'encariment que suposa per al sistema no haver-los tractat abans.

Allargar l'esperança de vida
Aquest epidemiòleg destaca la importància de controlar la infecció de tuberculosi en persones infectades amb VIH, ja que llavors "els pots fer un tractament preventiu per eliminar el bacil i evitar que en el futur desenvolupin la sida".

I és que els pacients amb tuberculosi desenvolupen més ràpid la sida "que si debutessin amb qualsevol altra malaltia", perquè la tuberculosi és una infecció molt agressiva. "I també hauran de prendre antiretrovirals més aviat, ja que l'esperança de vida disminueix", assenyala Ospina. Si se'ls tracta més aviat per eliminar la infecció de tuberculosi "els estarem regalant anys de vida", afegeix.

"Tuberculosi i VIH és una combinació mortífera. El nostre objectiu per al 2015 és reduir a la meitat les morts per tuberculosi en pacients amb VIH", va dir aquesta setmana el director del programa de sida de l'ONU, Michel Sidibé. De fet, la gent que viu amb VIH té entre 20 i 30 possibilitats més de desenvolupar tuberculosi. Pel que fa a la tipologia, la tuberculosi extrapulmonar és més difícil de tractar i també de diagnosticar. Els pacients no tussen -símptoma inequívoc de la tuberculosi pulmonar-, però sí que tenen fatiga, pèrdua de pes o esgotament, que són altres símptomes associats. Com més tard es diagnostica la tuberculosi, més ha avançat el bacil i la recuperació també és més lenta. "Però quan aquest retard en el diagnòstic es dóna en pacients amb VIH, això es multiplica", alerta aquest epidemiòleg.

Lara Bonilla
29/11/2012