divendres, 24 de gener del 2014

L'Abat de Montserrat avala el dret a decidir

 Per veure el video clicar damunt la imatge

L'Església catalana fa anys que defensa el dret a decidir de Catalunya i critica l'actitud de la Conferència Episcopal espanyola. Així de clar ha parlat l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, que aquest dijous ha participat en el cicle de col·loquis "Moment Zero", organitzat pel diari "El Punt-Avui" i l'entitat de caire social i civil que porta aquest nom a El Born Centre Cultural de Barcelona.

L'abat s'ha mostrat favorable al reconeixement de "la realitat nacional de Catalunya", que "és prèvia a la formació de l'actual estat espanyol". Ha recordat i subscrit la vigència del document "Arrels cristianes de Catalunya", que els bisbes de Catalunya van signar el 1985. Al text afirmava que "Catalunya és una nació, amb tots els drets i deures que això comporta".

"El moment és prou seriós". Per això, l'abat ha demanat abordar la qüestió "amb mentalitat oberta i democràticament dialogant". Soler ha demanat una "reflexió serena per valorar les posicions i idees i confrontar-les de manera respectuosa i equilibrada, sense interpretacions distorsionades".

Després de destacar que Catalunya té "unes aspiracions històriques, profundes i irrenunciables", l'abat de Montserrat ha expressat "la necessitat d'explicar pedagògicament aquesta realitat de Catalunya als altres germans catòlics dels altres pobles d'Espanya, perquè la puguin comprendre i acollir". Això "s'ha intentat fer, però sense gaire resultat", ha puntualitzat.

Els bisbes catalans van subscriure un altre document episcopal el 2011, defensant les mateixes tesis que el 1985. Aquest text "afirma que la identitat lingüística i cultural són una expressió de sobirania, encara que no sigui política". Des d'aquesta base, Soler ha reivindicat "el dret ciutadà a replantejar l'articulació del país i la legitimitat moral de totes les opcions basades en els principis democràtics".

Soler ha parafrasejat el bisbe emèrit de Sant Sebastià, Juan Maria Uriarte: "Ni la independència d'un poble, ni la unitat de l'Estat són dogmes absoluts". També ha recollit una declaració del papa Francesc, assegurant que "ni el papa, ni l'Església, posseeixen el monopoli de la interpretació de la realitat social o de la proposta de solucions per als problemes contemporanis".

L'abat de Montserrat també ha parlat d'altres temes actuals. Sense esmentar explícitament la reforma de la llei de l'avortament ni altres legislacions, l'abat ha assegurat que "a vegades, les conviccions dels cristians poden entrar en contradicció amb les lleis". L'Estat ha de legislar "sempre d'acord amb el bé comú, sense privilegiar ni discriminar cap opció ideològica, ni filosòfica, ni religiosa". "Els cristians tenim unes conviccions concretes per raons antropològiques", però "cal respectar el joc democràtic".

Josep María Soler ha assenyalat que "creients i no creients poden buscar junts camins de pau, de justícia, de qualitat de la convivència, de respecte de cada persona i als seus drets legítims, d'atenció a les persones que pateixen".

23/01/14