dissabte, 25 de juliol del 2015

El poble que es quedava adormit

Unes mines d’urani de l’època soviètica, ja tancades, desprenen monòxid de carboni i radó 

Liubov Belkova va ser potser la primera veïna de Kalatxi, a l’estepa kazakh, que es va quedar adormida. Va passar l’abril del 2010, i l’experiència es va repetir fins a set vegades. Els metges es pensaven que havia tingut diversos ictus isquèmics. Però al cap de poc temps un veí va començar a tenir els mateixos símptomes. Des d’aleshores, més de 140 persones han perdut el coneixement i han caigut en un coma profund durant hores, o fins i tot dies. Aquesta estranya malaltia de la son, per a la qual no hi havia explicació, tenia terroritzats els pocs habitants de Kalatxi i la veïna Krasnogorsk, 480 quilòmetres a l’oest d’Astanà, capital del Kazakhstan.

Després de mesos d’investigació i anàlisi, els científics han trobat la causa d’aquest mal. Segons el viceprimer ministre del Kazakhstan, Berdibek Saparbàiev, aquesta epidèmia de son la podrien haver originat les elevades concentracions a l’aire de monòxid de carboni procedent d’unes mines d’urani de l’època soviètica, avui abandonades i que són a prop de les dues poblacions. Aquestes mines “de vegades concentren molt monòxid de carboni. Com a conseqüència es redueix l’oxigen en l’aire i provoca la malaltia de la son en aquests pobles”, va dir el polític, citat el 10 de juliol passat per l’agència Interfax.

Els resultats dels científics kazakhs es van enviar a laboratoris de Moscou i Praga, que van confirmar les conclusions. Coincideixen amb les suposicions dels veïns, alguns dels quals van estar fins a sis dies adormits.

Les autoritats del país van fer anàlisis de tota mena (aire, terra, aigua, aliments, animals, edificis) buscant substàncies tòxiques. El nivell de radiació estava dins de la norma i es va descartar. El gener passat el director de l’Institut per a la Seguretat Radioactiva del Centre Nuclear Nacional del Kazakhstan, Serguei Lukaixenko, va assenyalar que en algunes cases el nivell de radó i de monòxid de carboni era deu vegades superior al recomanat. Però no n’hi havia prou per explicar el fenomen.

Els metges també van descartar l’existència de virus o bacteris que poguessin haver causat malalties com la meningitis.

La gent de Kalatxi i Kranogorsk, dos petits pobles de l’estepa kazakh a la regió d’Akmola, quedava adormida fins i tot quan anava caminant o conduint. És el que li va passar a Víktor Kazatxenko l’estiu passat, quan anava amb moto amb la seva dona de passatger. “Jo anava a la ciutat el 28 d’agost. El cervell se’m va desconnectar i no recordo res més. Vaig tornar el 2 de setembre. A l’hospital vaig comprendre que m’havia quedat adormit”, explicava aquest veí de Kalatxi al portal Eurasianet.org

Kazatxenko també va patir els altres símptomes d’aquesta estranya malaltia: mals de cap, pèrdua de memòria, nàusees i una debilitat generalitzada. Era la segona vegada que li passava. “La persona malalta sembla que estigui conscient i pot passejar i tot. Però és igual, després cau i entra en un son profund. Quan es desperta, no recorda res”, confirmava el diari Komsomólskaia Pravda després d’una investigació l’any passat. Alguns veïns fins i tot han explicat casos d’animals domèstics també afectats per l’estranya malaltia. Les mines d’urani, considerades secretes durant el comunisme, es van tancar a començaments dels anys noranta, poc després de la independència del Kazakhstan. El mineral de l’estepa va deixar de tenir utilitat i Krasnogorsk, que va arribar a tenir 6.500 habitants, es va convertir en una petita ciutat fantasma. Avui hi viuen 130 persones. A Kalatxi la població arriba a 680.

Però en un futur podrien quedar totalment deshabitats. Sense esperar els resultats definitius, les autoritats kazakhs van començar a reallotjar la població en altres regions el mes de gener passat. En primer lloc, les famílies amb nens. El trasllat s’haurà enllestit a finals de l’any que ve.


Gonzalo Aragonés
21/07/2015