dilluns, 9 de març del 2015

Una allau de trucades col·lapsa el poble que busca famílies

L’Ajuntament de Prat de Comte ha rebut més de 500 correus electrònics i posa data límit a les parelles interessades

Una empresa de selecció de personal assessora el municipi, que ha organitzat sessions informatives

El telèfon de l’Ajuntament col·lapsat tot el matí. Més de 500 correus electrònics. El mòbil de l’alcalde traient fum i una vintena de famílies passejant pel poble i demanant informació. “Hem intentat atendre tothom, però estem desbordats”, diu Joan Josep Malràs, l’alcalde de Prat de Comte. La seva crida per atreure famílies amb nens al poble a canvi d’un lloguer modest i possibilitat de feina ha corregut com la pólvora. La seva intenció era atreure quatre o cinc parelles amb nens per evitar el tancament de l’escola, i en menys de 24 hores tenen una llista de més de 100 famílies interessades i que no para de créixer. 

Foto: Vicenç Llurba; L’Anna María i sa família, que volen marxar de Salou, visitant Prat de Comte
Han rebut trucades de desenes de pobles i ciutats. Des de Barcelona fins a Cadis o Badajoz. Contactar ahir amb l’Ajuntament era pràcticament impossible, i els telèfons de l’única botiga del poble i dels dos bars es van convertir també en centres d’informació improvisats: “He rebut més de 20 trucades de gent interessada... Ha estat al·lucinant. És molt bona notícia, perquè això significa que segurament algú acabarà venint, però també m’han explicat situacions molt dures...”, diu la Loli, l’encarregada d’un dels bars. Com la d’una parella de Badalona a l’atur i amb cinc fills, una altra de Montblanc sense ingressos i tres nens o un matrimoni de Lleida amb un nen de 4 anys i un altre a punt de néixer... Ahir, després de la publicació a La Vanguardia de la crida de l’alcalde, disposat a fer “el que faci falta perquè no hàgim de tancar l’escola, que és el pitjor que li pot passar a un poble”, tant el secretari municipal com l’administrativa i el mateix agutzil es van dedicar tot el dia a afagar el telèfon i a contestar els correus electrònics que no paraven d’arribar. També l’alcalde va atendre diverses famílies interessades, a més de nombrosos periodistes de tot Espanya.

La resposta ha estat tan gran que ahir l’equip de govern va definir un pla d’actuació per als propers dies. Hauran d’obrir un procés per escollir les famílies que finalment es quedin a viure al poble, així que, en primer lloc ja tenen l’ajuda d’una empresa especialitzada en selecció de personal per gestionar la situació. Han penjat al lloc web un qüestionari per a les famílies interessades, han decidit que a partir de dilluns vinent no s’acceptaran més peticions i la setmana que ve organitzaran dues sessions informatives per als candidats que hi estiguin interessats. “Si no tenen fills en edat escolar ja desestimem la petició”, explica l’alcalde. I eliminant les parelles sense fills petits, en menys de 24 hores la llista de candidats supera el centenar. “I hi ha molta gent amb la qual hem parlat i que encara no ha enviat el correu electrònic”, afegeix Malràs.

A tot això cal afegir les més de vint persones que ahir mateix es van acostar al poble per coneixe’l in situ i informar-se. “En les sessions informatives deixarem clars els requisits que cal tenir per portar l’oficina del parc natural –cal tenir coneixements d’anglès, per exemple– i de l’alberg –les bases del concurs es poden descarregar al web de l’Ajuntament–, així com el que implica fer-se càrrec d’una finca”, diu l’alcalde.

Sara Sans
06/03/2015
La Vanguardia