dilluns, 14 de gener del 2013

Receptes per al Optimisme

LA RAÓ DE LA INFELICITAT "Ens obsessionem amb el passat o el futur i ens oblidem de viure"
SOLIDARITAT Ajudar als altres enforteix les relacions socials i millora l'autoestima

Hi ha tècniques per veure la vida amb optimisme que permetin suportar aquest núvol negre que de vegades gravita sobre l'individu? Els experts asseguren que sí i que, a més, no són gens difícils de posar en marxa, encara que han d'anar acompanyades de la voluntat i el desig de canviar. Potser aquesta última sigui la part més difícil. Antonio Grego, doctor en Psicologia i autor del bloc Psy'n'thesis, i Andrés Cuartero, coordinador del grup d'emergències del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, proposen algunes receptes per intentar ser optimistes en temps difícils:

Practicar el mindfulness o atenció plena. Focalitzar l'atenció en el moment present, en l'aquí i ara, mentre es deixen fluir sensacions i pensaments, o concentrar-se en un estímul extern. Per exemple, focalitzar l'atenció en la respiració, prenent consciència del cicle d'inspiració-espiració i de les sensacions associades (com entra l'aire fred, s'expandeix el tòrax ...). La base d'aquesta tècnica és que "moltes vegades la raó de la infelicitat és que ens obsessionem amb el passat o el futur i ens oblidem de viure el present", explica Grego.

Gratitud. Reservar un moment cada dia per pensar o escriure aquelles coses que ens han ocorregut durant la jornada per les quals ens sentim agraïts. "El fonament d'aquesta tècnica està en reorientar la nostra atenció i la nostra memòria cap esdeveniments positius que d'una altra manera ens poden passar desapercebuts", assenyala Grego. En aquesta línia, Cuartero recomana "valorar el que tenim de positiu. Ja sabem el que no tenim, el que ens preocupa, i no perquè li dediquem més temps desapareixerà allò positiu que hi ha en les nostres vides, en el nostre entorn, en les persones que volem i que ens volen ".

Allunyar-se del focus del problema temporalment. Posar distància entre nosaltres i el que ens preocupa, donar-nos permís per no estar tancats en un cercle viciós. Podem fixar-nos rutines que ens allunyin, encara que sigui temporalment, del focus dels problemes. A més, Andrés Cuartero recomana no sobreexponerse als pessimistes nats, ja que no necessitem que ens diguin a tota hora com de malament està tot.

Temps per activitats plaents. També ajuda a millorar l'estat d'ànim el fet de reservar cada dia un temps per realitzar una activitat que resulti agradable (cuinar, passejar, llegir, veure una pel·lícula ...). Hi ha dos tipus d'activitats que semblen especialment eficaços: realitzar exercici físic i activitats que impliquen interacció social (amb la parella, els amics, la família ...).

Treballar els pensaments. Una característica de les persones deprimides és que presenten un estil cognitiu conegut com "tríade de pensament negatiu" sobre un mateix ("no valc per a res"), els altres ("la gent no em vol") i sobre el futur ("això sempre anirà a pitjor"). Un objectiu per millorar l'ànim és donar la volta a aquests pensaments i convertir-los en altres positius referits a un mateix ("sóc capaç de tirar endavant"), els altres ("hi ha gent que em vol i m'ajuda") i el futur ( "això sortirà bé!"). Una manera de promoure aquest canvi positiu és tractar de recopilar evidències en el dia a dia que parlen a favor d'aquestes frases més optimistes.

Solidaritat. Els actes prosocials o altruistes tenen efectes beneficiosos no només per a qui els rep sinó també per a qui els fa. Ajudant els reforça l'autoeficàcia, enforteix les relacions socials i augmenta les possibilitats d'obtenir reforços.

C. López / J. Ricou
13/01/13
La Vanguardia