dijous, 14 d’agost del 2014

Quan s’obrirà la porta del celibat lliure?

Al mes de juny es va celebrar al Seminari de Girona el final de curs del Institut Superior de Ciències Religioses amb una intervenció de la professora i periodista Míriam Díez Bosch, especialista en temes vaticans. Al final jo li vaig demanar com veia la possible acceptació del celibat opcional pels preveres ja ordenats, d’acord amb les paraules del papa Francesc de que es podria obrir la porta del matrimoni a capellans casats… La pregunta meva era: Quan creus que s’obrirà realment la porta: aviat, molt aviat, tard o mai? La resposta va ser la que ja em temia: ” No ho sé…”. I aquí neix per mi l’error del Papa Francesc en anunciar aquesta mesura sense senyalar una data concreta de la posada en pràctica. 
Perquè és un error? Doncs, perquè aquest anunci per sí sol no arregla absolutament res per aquells capellans que es troben en greus dificultats per complir amb la llei del celibat. Més aviat els pot produir un efecte contrari, és dir, desànim i tristor pel fet de no saber si la llei absurda del celibat s’abolirà aviat, tard, o quan ja hagin mort. 

Les comparacions són dolentes, diuen, però jo m’atreviria a dir que aquest anunci és semblant al que podria fer-se a un malalt que té una enfermetat fins ara incurable a qui li diuen que s’ha trobat una medecina que el pot curar, però que no se sap quan es podrà aplicar. Vaja la gràcia! Se'l posa en una situació de desesperació i desconsol i fins potser pensarà que hauria estat millor no enterar-se del descobriment de la medecina. Perquè què en fa un clergue de saber que algun dia s'obrirà la porta al celibat lliure si el que ell necessita urgentment, és la dispensa o absolució de la llei, ja? Si tal vegada ja té triada, o fins potser ja viu amb la persona estimada? Crec que hauria estat molt millor que el Papa hagués dit allò de “auctoritate qua gaudeo” declaro anul.lada la llei del celibat. I aquí pau i allà glòria, no? Si precisament el primer “sant pare”, l’apòstol Pere, era casat i l’evangeli diu que Jesús li va curar la sogra…

Pere Madrenys
Periodista i Doctor en Dret Canònic 
03/08/14