dimarts, 23 de setembre del 2014

En alguns conflictes, la part subjectiva hi influeix molt

L'Elena Soler és sociòloga i fa quatre anys que treballa a Salt. El 2012 va fer les pràctiques d'un màster en resolució de conflictes i promoció de la convivència amb l'oficina d'habitatge de Salt. El gener del 2014 s'incorpora al servei de mediació de l'oficina per mitjà de l'empresa Ètic Habitat que és l'empresa que té adjudicat el servei.

En la seva feina sembla estar envoltada de conflictes contínuament.
Cada cas reclama un enfocament particular. A vegades es tracta de fer veure a una de les parts que allò que li sembla un problema molt greu té més a veure amb ell mateix del que es pensa. En alguns casos hi influeix molt la subjectivitat.

I què fa en aquests casos?
Deixem que la gent ens expliqui la seva situació, que es desfoguin. Després els demanem que expliquin el mateix però fixant-se especialment en les seves emocions. Mirem que aflorin, que prenguin consciència de com els està afectant i parlem també d'altres coses de la seva vida que els generen neguit.

Vaja, que fa de psicòloga.
[Riu] No sempre, però passa. Es tracta també d'apoderar la persona perquè pugui resoldre ella mateixa el problema, parlant amb l'altra part d'una manera més assertiva, explicant com se sent i com l'afecta el conflicte en qüestió, i no tant centrant-se a atacar l'altre.

I si no funciona?
Funciona més del que pot semblar. Però si cal hi anem nosaltres, treballem en la mateixa direcció i si les parts creuen que una trobada pot millorar les coses, doncs nosaltres l'hi facilitem.

Tinc un veí que té una parabòlica en un lloc que la comunitat no ho permet. Li hem dit reiteradament però no ens fa cap cas. Ajudi'm.
Fem el paper de mitjancers o d'informadors. Anirem a veure aquest veí i mirarem de fer-li entendre que l'ha de treure i demanar permís a la comunitat per posar-la on correspongui. A vegades el fet que sigui un treballador de l'Ajuntament que els ho digui fa que et facin més cas.

Sota amenaça de sancions?
Hi ha una ordenança de convivència que parla d'instal·lació de parabòliques. Si cal en podem fer esment, però és millor fer les coses diferent, mirar que prenguin consciència que viuen en comunitat i que hi ha normes a respectar. Si ho entenen, problema resolt.

I aquell veí que no paga?
Demanem les dades dels veïns morosos a la comunitat, i anem a veure'ls per copsar la seva situació. Treballen? Tenen fills? Reben ajudes? Paguen hipoteca?... En el millor dels casos arribem a acords perquè paguin a terminis el deute acumulat. També podria ser que el pis ara sigui propietat d'un banc i és a aquest a qui se li ha de reclamar el deute.

El Punt Avui
22/09/14